Ton Tessels 50 jaar in dienst bij Bloemendal Bouw BV. Hij wil graag nog een poosje doorgaan. Zijn collega's zien hem ook liever niet vertrekken.
Ton Tessels 50 jaar in dienst bij Bloemendal Bouw BV. Hij wil graag nog een poosje doorgaan. Zijn collega's zien hem ook liever niet vertrekken. Frits van Breda

'Ken alle kneepjes van het vak'

28 juni 2019 om 12:50

Ton Tessels 50 jaar in dienst bij Bloemendal

LEUSDEN Ton Tessels heeft alle reden voor een feestje. Hij was op 30 juni vijftig jaar werkzaam bij Bloemendal Bouw BV. Toch heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt. Als het kabinet zich aan de afspraken houdt, heeft hij vanaf 1 januari 2020 recht op zijn welverdiende pensioen.

Frits van Breda

Timmerman Tessels is er echter nog niet zeker van dat hij dan ook werkelijk stopt met werken. ,,Misschien kan ik me dan nog één dag in de week nuttig maken." Of het zo ver komt hangt ook af van de directieleden Bart Boeijink en Jan Costa.

HAMERSVELDER Ton Tessels is een geboren en getogen Leusdenaar, al is 'Hamersvelder' misschien een betere benaming. Zijn ouders hadden een bescheiden boerderij aan de Hamersveldseweg waar koeien en kippen gehouden werden. Het gezin was niet bepaald klein. ,,Ik had zes broers en drie zussen. Zelf was ik de zesde in de rij", legt de nu 65 jarige jubilaris uit.

LINIAAL Als Ton over zijn verleden begint te vertellen komen er namen voorbij die de geboren 'Hamersvelders' niet vergeten zijn. Vooral meester Hendriks en diens collega Van Keulen hebben indruk gemaakt op de leerlingen van de lagere school, destijds alleen voor jongens. De orde werd gehandhaafd met een liniaal, een instrument waar veel Leusdense ouderen vroeger kennis mee hebben gemaakt.

TIMMERMAN De volgende stap lag voor Ton ook voor de hand. Het werd de ambachtsschool Niek Savio in Amersfoort. Het eerste jaar was niet gericht op een specifiek vak. Daarna koos de 'Hamersvelder' de opleiding voor timmerman gekozen. Op de leeftijd van 15 jaar verliet hij de school met het diploma aspirant gezel. Bij Bloemendal Bouw kon Tessels direct aan de slag. Het bedrijf dat vijf jaar eerder was gestart door Joop Bloemendal, is hij tot op de dag van vandaag trouw gebleven.

In de afgelopen vijftig jaar is er veel veranderd. Paul Bloemendal volgde zijn vader op als directeur en verkocht het bedrijf later aan de twee huidige directeuren. Het bouwbedrijf dat aanvankelijk gehuisvest was aan de Ambachtsweg, verhuisde in 2008 een paar honderd meter verderop naar de huidige locatie aan de Bedrijfsweg.

LEGITIMATIE Ton Tessels kan uren praten over de geschiedenis van Bloemendal Bouw. Zelf begon hij in de werkplaats. ,,Een timmerfabriek met een paar machines". Een grote verandering kwam in 1987 toen Bloemendal een contract sloot met de Leusdense Woningstichting. Het bedrijf kreeg de opdracht om allerlei klusjes uit te voeren bij huurders. Tessels heeft de legitimatie nog steeds op zak waarmee hij kan aantonen dat hij in opdracht van de WSL onderhoudswerkzaamheden uitvoert. Aan die activiteit kwam een einde door een herniaoperatie. ,,Mijn werkgever vond het beter dat ik in de werkplaats ging werken."

Tot op heden is de jubilaris daar vier dagen in de week te vinden. Zijn collega's vinden het niet fijn dat Ton Tessels over enige tijd opstapt. Zij gaan de ervaring van hun collega missen.