Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Muggenbulten of toch slachtoffer van eikenprocessierups?

2 juli 2019 om 13:02

LEUSDEN Wie het nieuws een beetje bijhoudt, kan er niet omheen: de eikenprocessierups is er weer. Ook in Leusden en omstreken. De gemeente laat de nesten verwijderen bij scholen en speelplaatsen en in wijken die de aannemer dit jaar gaat snoeien. Er staan in Leusden ongeveer negenduizend eiken. Deze zijn allemaal vatbaar om slachtoffer te worden van de rups. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk niet, maar er zijn bomen die wel aangetast zijn. Op de website staan de wijken waar dit jaar wordt gesnoeid en waar de aannemer de eikenprocessierups gaat bestrijden.

In Amersfoort loopt komende drie jaar loopt op een aantal locaties in de gemeente een proef om de rupsen ook op andere manieren aan te pakken. De proef richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van vogels, insecten en vleermuizen die de larve, rups en vlinder opeten.

Met het stijgen van het aantal rupsen wordt de aanpak grondiger. Volgens Arnold van Vliet, voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups en bioloog bij Wageningen University, telde Gelderland vorig jaar het hoogste aantal eikenprocessierupsen ooit. Het kenniscentrum, ook gevestigd in Wageningen, inventariseert het aantal rupsen jaarlijks door in het hele land zogeheten feromoonvallen te zetten. Het aantal eikenprocessievlinders - de rupsen zijn dan dus vlinders geworden - dat daarin terechtkomt, gebruikt het centrum als indicatie voor het totale aantal rupsen. In 2018 werden ruim 134.000 eikenprocessievlinders gevangen. Dat waren er drie keer zoveel als het jaar ervoor. De verwachting is dat er dit jaar drie keer zoveel vlinders als in 2018 worden gevangen, zegt Van Vliet.

Wat is nu de oplossing voor het groeiende probleem van de eikenprocessierups? ,,We komen er niet vanaf'', zegt Van Vliet. ,,Het worden er alleen maar meer. Ook de dennenprocessierups komt eraan. Dit insect heeft nog meer brandharen dan de eikenvariant: een miljoen brandharen tegenover de 700.000 van de eikenrups. De dennenprocessierups bevindt zich nu in de Ardennen maar rukt, net als de eikenprocessierups, steeds verder op naar het noorden.''

Het heeft alles te maken met de klimaatverandering, legt hij uit. ,,Het wordt steeds warmer en er zijn steeds minder natuurlijke vijanden om de rups te bestrijden.'' Insecten als bijvoorbeeld kevers, sluipvliegen en sluipwespen hebben de rups op hun menu staan, net als koolmezen. ,,De afgelopen veertig jaar is zeventig procent van de insectenpopulatie verdwenen. Dat betekent dat de rupsen op zoek naar ander voedsel moeten, bijvoorbeeld de bladeren van de eikenboom.''

De oplossing voor het probleem, volgens Van Vliet: bomeneigenaren - dus gemeenten en provincies - zouden het hele jaar rond moeten bezig zijn met de bestrijding. En niet alleen op het moment dat de rupsen er al zijn, of vlak daarvoor.

Meer over de rupsenplaag is te lezen op www.leusderkrant.nl.