Afbeelding
SP Leusden

'Betaalbaar wonen is een recht'

16 september 2019 om 01:33

Raadgever

In Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een item naar eigen keuze. Deze week Annet Belt van de SP over:

Wooncrisis

LEUSDEN ,,Nederland zit in een wooncrisis. Een kleine greep uit de krantenkoppen van afgelopen tijd. 'Aantal daklozen in Nederland is sinds 2009 verdubbeld.' 'Huizen te duur voor starters.' 'Sociale woningbouw krijgt geen lucht meer.' Het kabinet doet het voorkomen alsof deze wooncrisis een natuurramp is. Niets is minder waar.

Onze grondwet is volkomen duidelijk: de overheid moet zorgen voor voldoende woongelegenheid. In regio Amersfoort is een groot te kort aan betaalbare huizen. Hoe gaan we dat oplossen? Gaat Leusden ook bouwen voor Amersfoort? Bouwen om de druk op de regio af te laten nemen is solidair, maar hoe zit het dan met onze eigen jongeren, starters en ouderen die een plek zoeken? Mogen we die voorrang gaan geven op de beschikbare huizen?

En waar gaan we dan bouwen? Gemeente Leusden is een mooie groene gemeente en de bevolking heeft zich uitgesproken dat graag zo te willen houden. Ook hebben we te maken met de zogeheten 'rode contouren'. Afgesproken is dat daar niet gebouwd mag worden. Maar we zullen iets moeten. Wat SP betreft zal er áls er gebouwd moet worden buiten deze contouren een volksraadpleging moeten plaatsvinden. Het zijn grote beslissingen die Leusden gaan veranderen.

Woningstichting Leusden wil graag aan de vraag voor sociale huisvesting voldoen. Maar zij heeft de enorme duurzaamheidsslag te maken. Ruim 2500 woningen moeten aangepast worden. Dat kost bakken met geld. En doordat inmiddels drie maanden huur per jaar aan de staatskas moeten worden betaald (verhuurdersheffing) zit de corporatie knel. Grote zorg is: heeft de stichting straks nog wel geld om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen?

Betaalbaar wonen, het klinkt zo logisch. Maar wat is betaalbaar? Het mag geen loze kreet zijn en afhankelijk zijn van hoe de projectontwikkelaars hun verdienmodel invullen. De gemeente zal hierin een veel meer leidende rol in moeten gaan nemen. Projectontwikkelaars hebben te veel macht. Helaas hebben zij veel van de bebouwbare grond in handen.

Is het dan allemaal kommer en kwel in Leusden? Nee, er gebeuren op het gebied van wonen mooie dingen in onze gemeente. Het plan Maanwijk bijvoorbeeld, met sociale huisvesting, seniorenwoningen en een aantal koopwoningen, is echt bedoeld voor starters. Ook het Hof van Liz (terrein Lisadunahof) heeft veel betaalbare huurwoningen. In Achterveld worden ook plannen ontwikkeld voor betaalbaar wonen.

Het zijn echter grote vraagstukken waar we ons als raad binnenkort allemaal over moeten gaan buigen.

Een goed en betaalbaar huis weer als recht, niet als privilege. Graag gaat SP met u hier het gesprek over aan. Als we weer in de wijken lopen, maar natuurlijk kunt u ook zelf contact met ons opnemen.


[Annet Belt

[SP raadslid leusden@sp.nl