Gerrit en Rutger Leeuwis voor de fotowand met een boek vol geschiedenis.
Gerrit en Rutger Leeuwis voor de fotowand met een boek vol geschiedenis. Arnoud J Spaaij

Panterhuis drie generaties oud

'In een schoenendoos geboren'

LEUSDEN Met twee winkels in De Hamershof heeft Panterhuis de helft van haar vestigingen in Leusden. Toch ligt het grootste deel van de 85-jarige geschiedenis elders in het land.

Arnoud J Spaaij

Panterhuis heeft vier winkels. Drie met de naam Panterhuis en een is er, vooral in Leusden, bekend als Shoe Traffic. In Vianen op het hoofdkantoor neemt eigenaar Rutger Leeuwis (39) uitgebreid de tijd om de geschiedenis van van het bedrijf te vertellen.

SCHOENLAPPER In de winkel in Vianen is een hele wand besteed aan het verhaal dat begon met opa Fop achter de handkar. Hij startte in 1934 met zijn vrouw Teuntje in Meerkerk met schoenlappen. ,,In die tijd bestonden de werkzaamheden vooral uit reparaties. Mensen hadden vaak maar één paar schoenen", zegt Leeuwis als hij het ontstaan in vogelvlucht uitlegt.

BOEK De levensloop van Panterhuis is niet alleen in de fotocollage vastgelegd. Leeuwis pakt een dik boek ter hand en bladert er vlot doorheen. ,,Mijn vader bewaart alles", zegt hij met een lach, ,,advertenties uit het verleden, foto's van de openingen en ook bijvoorbeeld het eerste kasboek. Dat kwam goed van pas toen hij samen met Rob de Graaff de hele geschiedenis van Panterhuis vastlegde in dit boek. We geven het straks cadeau aan relaties en natuurlijk ook aan onze waardevolle klanten. Daarvoor hebben we nog een mooie actie in petto."

Het boek is op de achterkant voorzien van een getekend stripje. ,,Dat is gedaan door ontwerper Floris van Bommel", zegt Leeuwis trots. ,,Het laat onze goede relatie met leveranciers terugkomen in het boek. Dat is mooi eraan. Er staat zoveel in dit boek. Ook de lange samenwerking met veel fijne medewerkers."

SPARREN Leeuwis prijst zich sowieso gelukkig met het hele team van medewerkers. ,,We sparren veel. Nieuwe trends, maar ook ideeën voor acties of aanvullingen in het assortiment komen vaak bij onze medewerkers vandaan. Wat een klant wil dat hoor je in de winkel."

UITZOEKKLUSJES Rutger werd door vader Gerrit het bedrijf binnen gehaald. ,,Ik had niet echt het plan om in de zaak te gaan. Maar toen ik tijdelijk inviel greep het me gelijk. Ja, als jongen van 12 jaar stond ik wel in de winkel te stickeren. Wat dat betreft ben ik wel in een schoenendoos geboren." Op kantoor zit vader Gerrit achter de computer. ,,Bij mij ging dat anders", zegt Leeuwis sr, ,,mijn vader deelde gewoon mede dat ik kon beginnen. Eh, tegenwoordig nog maar één dagje in de week hoor. Voor de uitzoekklusjes en zo", zegt hij snel met een brede lach, ,,ik wil ook van de kleinkinderen genieten."

ALLES ZELF In Vianen is het centrum van het bedrijf. Vooral ook omdat Rutger vrijwel alles zelf doet en aanstuurt. De inkoop, communicatie en marketing, de internetwinkel en het centrale magazijn. ,,Ja je moet er wel wat voor doen. Maar het zorgt er ook voor dat we het hele proces zelf in de hand hebben. Dat is toch de mentaliteit van een ondernemersfamilie."