Wim Visser: ,,We koesteren onze medewerkers.
Wim Visser: ,,We koesteren onze medewerkers." Arnoud J Spaaij

De Wereldwinkel heeft toekomst

'De mensen zijn de winkel'

LEUSDEN De doelen en idealen staan nog altijd fier overeind. Met veertig jaar viert de Wereldwinkel Leusden een mooi jubileum. Daarmee heeft de winkel een gevestigde plek in het dorp verworven. Dat is voornamelijk dankzij de inzet van een prachtige groep vrijwilligers.

Arnoud J Spaaij

Klein maar fijn zou je het kunnen noemen, het winkeltje in De Hamershof in een voormalige doorgang van De Komenij naar Kromhoutplaats. Het is een echte kiosk waar je even kan snuffelen. Bij aankoop weet je dan ook dat de producenten van het aanbod in de winkel een rechtvaardige prijs krijgen. ,,Wereldwinkel Nederland werd vijftig jaar geleden door een een aantal bisschoppen opgericht", vertelt Wim Visser de voorzitter van de stichting in Leusden. ,,Dat ging toen in eerste instantie om een eerlijke prijs voor koffie en thee voor de boeren die het produceerde", vervolgt Visser, ,,en dat werd tien jaar later door de familie Wassink in Leusden met de Wereldwinkel Leusden ook in ons dorp een begrip."

Inmiddels is het een bedrijfsmatige organisatie. Visser: ,,Alleen al voor de bezetting van de winkel hebben we zo'n dertig mensen. Daarnaast zijn er op de achtergrond ook nog velen actief voor bijvoorbeeld het maken van boeketjes en voor zaken als acties en promotie. We koesteren onze medewerkers." Dat laatste is een constante factor. ,,De mensen zijn de winkel", zegt hij en daarmee kaart hij ook een zorg aan. De groep medewerkers veroudert en in de nieuwe generaties blijkt het moeilijk om vrijwilligers te vinden. ,,Als het zo doorgaat dan zijn we met zijn allen over een poosje tachtig jaar."

Plannen om Wereldwinkel Leusden ook in de toekomst zeker te stellen worden volop uitgedacht. ,,Dat zit voornamelijk in mijn hoofd. Een nieuwe opzet en organisatie op basis van vrijwilligers zal in de toekomst mogelijk zijn in samenwerking met de producenten en met de inkooporganisaties", denkt Visser. Daarvoor wil hij zelf nog wel een poosje meedenken en werken. Visser ziet nog veel potentie voor de toekomst. ,,Het heeft de producenten veel op geleverd en inmiddels zorgt het lokaal in Afrika, Zuid-Amerika en andere landen voor ontwikkeling van de gemeenschappen waar onze producenten werken. Daarmee kunnen ze zich organiseren, maar ook basaal zorgen voor een betere levensstandaard. Dat kan in de toekomst ook. Je ziet dat supermarkten ook werken met fairtrade. Eigenlijk is dat een hoger doel voor ons. Dat we onszelf overbodig maken."

De Wereldwinkel Leusden doet goede zaken. ,,We hebben zelfs enige reserves kunnen vergaren. We kunnen ons nu ook inzetten voor projecten. Dat loopt via leveranciers van Wereldwinkel Leusden. Zo kunnen, dankzij steun met vierduizend euro van Wereldwinkel Leusden, via Stichting Simbolica projecten driehonderd kinderen een jaar naar school. Met eenzelfde bedrag hebben we gezondheidskampen kunnen steunen via Stichting Madat Nepal."

Het jubileum wordt gevierd met kortingsacties. Binnenkort volgt de uitslag van een wedstrijd voor kinderen die daarvoor een werkstuk over fairtrade inleverden. Kortom er staat nog genoeg op de agenda om het 40-jarig bestaan te vieren.