Knipoogje


Bordspel


Trouwe lezers van deze pagina zullen het zo nu en dan gemerkt hebben, ik mag graag een beetje spelen met woorden. Taal intrigeert me. Niet dat ik graag het hoogste woord heb, maar bij voorkeur wel het laatste. Vaak letterlijk.

Afgelopen weekend overspe(e)lde ik wat dat betreft mijn hand. Het scrabblebord kwam weer eens ter tafel in Huize Bosmans - een heerlijke herfsttraditie. Dit keer dacht ik met een dertienletterwoord mijn tegenstanders eens flink de oren te wassen: ZWERFVUILKLEP. Ha! Ga daar maar eens overheen! Wat dat dan wel niet was, wilden mijn vrienden weten. Nog nooit een vuilniszak in de container gegooid, zeker? Ja, dat wel, maar dat klepje kenden ze niet. Ik sputterde nog iets over 'een Leusdense uitvinding', maar kreeg dezelfde klep vervolgens op de neus. Google leerde ons dat het géén Leusdense uitvinding was en het woordenboek Van Dale wil nog van geen ZWERFVUILKLEP weten. Om mij niet te zwaar te straffen, werden de laatste vier letters van het bord geveegd. Zo mocht ik voor ZWERFVUIL alsnog een aardige woordwaarde incasseren, mits 'meneer beterweter' de rest van de avond zijn klep hield. Lekkere vrienden.

Hm.. een minuut of twintig later waagde ik brutaal opnieuw een poging met een woord dat op deze pagina al eens ter sprake kwam: VOEDSELBOSWACHTER. Hilariteit alom, want ook deze creatieve samenvoeging staat niet te boek. Een tweede gele kaart werd rood en zo was kandidaat Bosmans ineens gediskwalificeerd, terwijl ik mijn laatste troef nog niet eens gespeeld had: PARTICIPATIEBROEDPLAATS. Dat is dan weer wél een Leusdense vinding. Ach, buitenspel gezet en teleurgesteld in de waarde van het woord én de vriendschap, stortte ik me op de droge worst en een fles Grieks wit. Geen slechte troostprijs, overigens. Winnaar van de avond werd Michael, of ik dat nog even wilde melden in mijn column. Bij deze.

Spelen met woorden kan buiten het spelbord soms ook voor verwarring zorgen, trouwens. Vertelt u mij maar eens waarom schuurpapier altijd in de schuur ligt. Is dat omdat toiletpapier op het toilet hangt en keukenpapier in de keuken? En waarom heet het zoontje van een inbreker krakeling en steekt een verkouden pyromaan iedereen aan?

Tot slot nog even terug naar mijn ZWERFVUILKLEP. Heeft iemand die zijn afval niet goed scheidt, schijt aan de rest? Kunnen we deze Leusdenaar dan niet verplichten een extra container in zijn tuin te zetten, een zogenaamde schijtbak? Ik vroeg het me af toen ik van de gemeente hoorde dat veel inwoners de PMD-regels nog niet zo nauw nemen, waardoor alle voordelen van de gescheiden inzameling teniet wordt gedaan. Jammer. En duidelijk een gevalletje bord voor je kop, want zo moeilijk is dit spel toch niet? P-M-D: dat is misschien maar zeven punten op woordwaarde, maar wel een dikke bonus voor het milieu.

[Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl