Er zijn niet veel mensen die nog kunnen stoelen matten.
Er zijn niet veel mensen die nog kunnen stoelen matten. Arnoud J Spaaij

Stichting om ambachten te behouden

'Veel kan nog van pas komen'

ACHTERVELD Uitstervende beroepen en vaardigheden die verloren gaan. Het is onvermijdelijk. Toch ziet Stichting Behoud Oude Werktuigen mogelijkheden om een aantal ambachten, die verloren dreigen te gaan, zeker te stellen.

Arnoud J Spaaij

Met een naamsverandering en vooral ook met veel ondersteuning om oude ambachten voor het nageslacht te bewaren moeten kennis en vaardigheden worden overdragen. Daarvoor wordt allereerst aankomende zaterdag, tijdens de houtdag op Hoeve Groot Zandbrink, de Ambachtshoeve gelanceerd. Een nieuwe naam en vorm waarmee Stichting Behoud Oude Werktuigen vooruit kan.

Projectleider René Munsters weet dat al lange tijd de mensen met kennis en vaardigheden van oude werktuigen en beroepen steeds schaarser worden. ,,Binnen Stichting Behoud Oude Werktuigen zijn de laatste jaren succesvol veel werktuigen opgeknapt. Op demonstraties en open dagen, zoals de houtdag, zijn die werktuigen al vaak tentoongesteld. Tegelijkertijd bemerken we ook dat steeds minder mensen nog de kennis hebben om met dergelijke werktuigen en gereedschappen om te gaan. Dat is zonde. Vooral omdat veel van die vaardigheden nog van pas kunnen komen."

Munsters ziet kansen: ,,De komende anderhalf jaar willen we met dit project de aanzet geven tot cursussen. Zodat mensen zelf leren werken in een moestuin of om zeep te maken. Een groeiende groep mensen wil zelfbewust leven. Deels zelfs zelfvoorzienend zijn. Dat is een trend die groter wordt."

Munsters: ,,Het accent ligt op opleidingen. Het zijn de ambachten op het land zoals ploegen, dorsen en maaien, ambachten op het erf zoals verzorgen van dieren en onderhouden van een moestuin, ambachten op de deel zoals vervaardigen van onderhoud van gereedschap en ambachten in het voorhuis zoals karnen, boter maken, spinnen of zeep maken." Naast cursussen is het de bedoeling ook op de lange termijn voorzieningen op te zetten, zegt Munsters. ,,We zoeken samenwerking met andere stichtingen. Allereerst natuurlijk met Vallei Horstee. En daarnaast met de stichting Oogstfeest Krommerijnstreek en ook met organisaties in Drente en de Achterhoek. Op markten en braderieën geven daar - veelal - ouderen nog demonstraties. En dat is kennis die we goed kunnen gebruiken. Ook kennis en techniek uit bijvoorbeeld het Open Luchtmuseum willen we gebruiken. We zijn nog veel aan het inventariseren. Zodat we weten waar de mensen zitten met kennis."

Munsters denkt dat motivatie belangrijk wordt: ,,Wat we doen moet aansluiten bij interesse van de mensen. We hebben ook jongeren op ons netvlies staan. Je kan producten maken waar je lol en voordeel van hebt. En werken met je handen is immers ook gewoon leuk."

Houtdag Groot Zandbrink: zaterdag 21 september, 13.00 - 16.30 uur.