Weg met die gasbuizen! Kindcentrum Berkelwijk wordt volledig energieneutraal.
Weg met die gasbuizen! Kindcentrum Berkelwijk wordt volledig energieneutraal. Rinus van Denderen

Start bouw Kindcentrum

LEUSDEN De basisscholen De Heerd, De Holm en de Taalschool, een kinderopvanggroep, een peutergroep en een BSO van HumanKind. Allemaal krijgen ze onderdak in Kindcentrum Berkelwijk. Met de bouw werd maandagmorgen officieel gestart.

Wethouder Erik van Beurden en schoolbestuurder Wichert Eikelenboom markeerden de start met het opgraven van een gasbuis. Die konden ze weggooien, want Kindcentrum Berkelwijk wordt de eerste energieneutrale - en dus gasloze - school in Leusden. De leerlingen waren getuige.

Eerder deze zomer werd de gymzaal gesloopt om plek te maken voor de nieuwe school. Over tien maanden moet het spiksplinternieuwe gebouw klaar zijn voor gebruik. Het nieuwe gebouw kent geen traditionele klaslokalen. In plaats daarvan is het verdeeld in open ruimtes met verschillende werk- en instructiehoeken. Verder zijn er vertrekken voor de kinderopvang, de peuterschool, een atelier en een speellokaal.

Opdrachtgever voor de bouw van het energieneutrale complex is onderwijsorganisatie Stichting Voila. Wichert Eikelenboom: ,,Een energieneutrale school zonder gas is nog vrij uniek in Nederland, maar in Leusden gaan we het waarmaken. Alle energie wekken we op met zonnepanelen. Ik vind dat natuurlijk fantastisch."

PRETTIG Wethouder Van Beurden: ,,Dertien procent van de CO2-uitstoot in Leusden komt van overheidsgebouwen. Met het Kindcentrum krijgen we een schoolgebouw dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd en waar het voor leerlingen en leraren prettig werken is."