Een impressie van de nieuw te bouwen wijk.
Een impressie van de nieuw te bouwen wijk. Imoss

Nieuwe wijk Mastenbroek 2: bouwen vanaf 2022

15 december 2020 om 13:40

ACHTERVELD Met een aanloop van twee eerdere bijeenkomsten, een wandeling en veel huiswerk werd de voorkeursvariant voor de ontwikkeling van Mastenbroek 2 gepresenteerd. Tijdens deze online presentatie vanuit het gemeentehuis van Leusden bleek dat er al veel inbreng van Achtervelders is geweest.

door Arnoud J Spaaij

De voorkeursvariant die dinsdagavond 8 december werd neergelegd, voor zo’n veertig online-bezoekers, bevatte het beste uit twee varianten die al eerder waren gepresenteerd. Stedenbouwkundige Serge Vonk van Imoss, een stedenbouwkundig bureau uit Amersfoort, had goed naar de inbreng geluisterd. Inbreng die omwonenden en andere Achtervelders tijdens eerdere sessies hadden gegeven. Niet alleen had Vonk zoveel mogelijk de positieve punten van de twee eerdere varianten samengebracht maar ook stond aan de basis van deze voorkeursvariant een wandeling in het gebied waar de woonwijk van zo ongeveer 125 woningen moet worden gerealiseerd.

DORPSGESCHIEDENIS Die wandeling met belangstellenden uit de omgeving had duidelijk vruchten afgeworpen. Vonk noemde de dorpsgeschiedenis die hem door een Achtervelder tijdens de wandeling was verteld interessant en het had hem inzicht gegeven in de situatie.

In de voorkeursvariant waarmee nu wordt verder gewerkt in de verschillende procedures is veel aandacht voor aansluiting op de omgeving. Die procedures moeten gaan leiden tot een bestemmingsplan, een beeldkwaliteitsplan en de gedetailleerde invulling van de openbare ruimte en van architectuur van de te bouwen woningen.


Mastenbroek 2 moet gerealiseerd gaan worden op het weiland dat nu nog braak ligt langs de Ruurd Visserstraat. Aan de noordkant van het gebied liggen de weilanden die grenzen aan de Jan van Arkelweg. Sinds enkele jaren ligt er de Meester van Bergenweg min of meer midden in. Die weg is eigenlijk niet meer dan de oprit naar de boerderij die voor de realisatie van de wijk wordt afgebroken. Maar zowel de Meester van Bergenweg als de boerderij krijgen een prominente rol in de plannen.

In de nu neergelegde voorkeursvariant voor Mastenbroek 2 is een indeling van vier delen. De Meester van Bergenweg krijgt een rol als groenstrook met wandelpad en op de plek waar nu de oude boerderij komt zou een herbouw in de sfeer van een boerenerf moeten komen. De bebouwing bestaat daar dan ook uit multifunctionele woningen zoals kleine appartementen.


GROEN Het boerenerf is tevens een tong van groen en open terrein waarmee Mastenbroek 2 overloopt in de noordelijk gelegen weilanden richting de Klettersteeg. Ook ziet stedenbouwkundige Vonk met het intact houden van het zandpad, dat de Meester van Bergenweg eigenlijk is en het laten aansluiten daarvan op de oude kerkenpaden, mogelijkheden om de wandelsroutes buiten het dorp te bereiken.

De noordelijke woningen van Mastenbroek 2 liggen tegen de rode contour van Achterveld. Dat is de grens waarbinnen gebouwd mag worden. Maar Mastenbroek 2 strekt zich richting de Klettersteeg uit buiten dat contour. De grond voor vrijesectorwoningen zou daar door de toekomstige eigenaren kunnen worden uitbreid. Al krijgt die grond geen woonbestemming. Sterker, Vonk ziet dat stuk als bruikbaar voor afwatering en natuur.

HUUR EN KOOP In de hele wijk moet vijfendertig procent woningbouw komen voor starters (sociale koopwoningen tot 235.000 euro, vijfendertig procent voor het middensegment (235.000 tot 375.000 euro), en het restant is voor woningen boven die prijs.

Ontwikkelaar Latei wil in die verdeling, conform de kaders die door de politiek zijn aangegeven, zowel huur- als koopwoningen voor starters en levensbestendige woningen voor ouderen, ontwikkelen. De wijk moet divers worden en dus kunnen eigenlijk alle doelgroepen er straks een plek vinden.


Mastenbroek 2 krijgt twee toegangswegen. Een op de Ruurd Visserstraat en een op de Jan van Arkelweg. Daarbij kwam, mede door inbreng van omwonenden, de onveilige situatie rond de Jan van Arkelweg met ’t Jannendorp en de Verjaarde Ruijterweg aan de orde. Daar wil men, aldus stedenbouwkundige Vonk, rekening mee houden als de wijk gerealiseerd wordt.

PLANNING Eigenlijk iedereen die aan het woord was, was positief over een snelle realisatie. Wethouder Vos had in de inleiding al aangegeven dat hij merkt dat Achtervelders graag woningbouw willen. Dat is de motivatie voor de uitvoerenden om ervan uit te gaan dat alles wel eens vlot zou kunnen gaan verlopen.

Wouter van den Bedum, beleidsmedewerker bij gemeente Leusden gaat over de planning. Hij denkt dat het bestemmingsplan rond zomer 2021 kan worden gemaakt. Ard de Jong, van ontwikkelaar Latei, sloot zich daarbij aan en nam wel de slag om de arm dat alles dan zonder al te veel bezwaren op de plannen moet verlopen.

Serge Vonk, de stedenbouwkundige nuanceerde vooral ook in het kader dat er nog veel werk gedaan moet worden: „We zijn nog niet klaar.” Daarmee gaf hij tevens aan dat er nog veel te kiezen is in de uitwerking van alle plannen. Ook zei hij: „Zoveel mensen zoveel wensen,” waarmee hij duidelijk maakte dat het verdere verloop nog veel kanten op kan als het gaat om de gedetailleerde invulling. Toch bleef ook hij positief: „Vanaf 2022 kunnen we bouwen.”

Afbeelding
Afbeelding