De partijen tekenden in verband met de coronamaatregelen, digitaal en op afstand.
De partijen tekenden in verband met de coronamaatregelen, digitaal en op afstand. Woningstichting Leusden

Ondertekening jaarafspraken

10 december 2020 om 22:23

Samenwerking huurders, gemeente en woning-corporaties

LEUSDEN De gemeente Leusden, woningcorporaties WSL en de Alliantie en huurdersorganisatie HLVE tekenden dinsdag 8 december de jaarafspraken voor 2021. Een samenwerking die zich volgens de partijen in 2021 richt op duurzaamheid en nieuwbouw, maar vooral gaat over sociale huisvesting en prettig wonen.


Elk jaar maken huurdersorganisatie HLVE, de gemeente Leusden en woningcorporaties WSL en de Alliantie afspraken over thema’s als betaalbaarheid, beschikbaarheid van wonen en duurzaamheid. Sociale huisvesting gaat verder dan alleen het bieden van voldoende woningen.

In de jaarafspraken richten de samenwerkingspartners zich dan ook vooral op prettig en duurzaam wonen. Er wacht de corporaties naar eigen zeggen een ‘forse taak om vergunninghouders te huisvesten en ook de uitstroom uit instellingen vraagt extra aandacht’.


DOORSTROMING Daarnaast blijft de doorstroming voor jongeren en ouderen onderwerp van gesprek. Samen met deze twee specifieke leeftijdsgroepen zoekt WSL in 2021 naar passende oplossingen bij hun woonsituatie en -wensen. Bijvoorbeeld met nieuwe contractvormen of een uitbreiding van doorstroomproject Van Groot naar Fijn. ,,,Onderwerpen die, naast deze jaarafspraken, ook op de agenda staan voor de Samenwerkende Woningcorporaties Eemvallei (SWEV), waar WSL en de Alliantie beide deel van uitmaken."

De gemeente Leusden draagt bij door samen te werken bij signalering van sociale en betalingsproblemen, maar ook door te onderzoeken of het uitbreiden van Koopgarantwoningen bij nieuwbouw mogelijk is.

VERDUURZAMEN In 2021 trekken gemeente en WSL samen op in het verduurzamen van Leusden. In de jaarafspraken gaat het dan ook over de energieprestatie én een gezamenlijk projectplan voor communicatie aan bewoners.


De actieve huurdersorganisatie HLVE -die nog op zoek is naar nieuwe bestuursleden- wordt nauw betrokken bij al deze afspraken.