Afbeelding
Sameer Khalili

Uitbreiding tot 10 medewerkers

15 december 2020 om 03:09

Huiskamer verbindend hart voor informele zorg en welzijn

LEUSDEN Onze gemeente kent tal van actieve vrijwilligersorganisaties en ook bestaan er diverse fondsen die inwoners van Leusden vooruit willen helpen. Dit versnipperde aanbod van informele hulp en zorg is echter lang niet bij iedereen bekend. Daarom werd de Huiskamer opgericht als laagdrempelig, centraal vrijwilligers coördinatiepunt.

Hans Beijer

VERBINDEND Na drie jaar, waarin de Huiskamer vanuit de Larikslaan een nieuwe plek vond in het Huis van Leusden, kan zij met recht beschouwd worden als het verbindend hart en middelpunt van Leusden op het gebied van informele zorg en welzijn ten behoeve van alle inwoners van de gemeente. Bij de Huiskamer werken vrijwilligers die hulpvragen op het gebied van zorg en welzijn behandelen en in het brede aanbod van vrijwilligersorganisaties, wijkverenigingen, buurtcontactpersonen en fondsen een passende oplossing zoeken. Deze hulpvragen kunnen komen van iedereen die vrijwillige ondersteuning of advies zoekt voor zichzelf, een naaste of iemand die men als mantelzorger helpt. Maar de Huiskamer is er ook voor zorgprofessionals als huisartsen, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen die problemen van hun cliënten of patiënten waarnemen, maar bij de aanpak daarvan tegen hun eigen grenzen aanlopen. Inmiddels heeft de Huiskamer van Leusden al in ruim 300 gevallen bemiddeld! Wanneer professionele ondersteuning als huishoudelijke hulp of dagbesteding nodig was, werd doorverwezen naar Lariks welzijn en zorg.

VERANDERING De Huiskamer gaat op dezelfde weg voort, maar er gaan ook dingen veranderen. De Huiskamer wordt namelijk begin 2021 in goed overleg met de gemeente en SMBL een stichting met een vrijwilligersbestuur en zal de ANBI-status aanvragen als instelling die zich inzet voor het algemeen belang. Waar er voorheen een coördinator van Lariks was en een stuurgroep met rugdekking van SMBL, gaat de dagelijkse sturing van activiteiten voortaan vanuit de vrijwilligers van de Huiskamer zelf plaatsvinden. Verder zal het team medewerkersvan 7 naar 10 groeien. Deze vrijwilligers kunnen blijven rekenen op Lariks voor coachen, inwerken, bijscholen en snelle afstemming met professionals bij complexe hulpvragen. Eén van de vrijwilligers zal de coördinatie op zich nemen.

CORONA In deze tijd met coronamaatregelen blijft de Huiskamer wel elke werkdag van 9.00 tot 12.30 uur telefonisch bereikbaar: 06-50060890 (m.u.v. de periode 21 december tot 4 januari). Buiten deze tijden kan men bellen of mailen naar huiskamervanleusden@gmail.com. De medewerkers nemen dan zo spoedig mogelijk contact op. Zodra het kan, wordt het weer mogelijk binnen te lopen en even een kopje thee of koffie bij het gesprek te drinken. Tijdens corona werd op initiatief van de gemeente door de Huiskamer een platform opgezet voor afstemming tussen tal van organisaties die zorg en welzijn voor de Leusdense inwoners verzorgen. Dit verdient een vervolg, zoals in onderstaand artikel wordt behandeld.