Afbeelding
Huiskamer van Leusden

Uitwisseling en afstemming

15 december 2020 om 03:31

Huiskamer brengt organisaties samen in Platform Leusden


LEUSDEN De Huiskamer is sterk verbonden met onder andere de wijkverenigingen, WensboomLeusden, de Zonnebloem, de Bron, DownTownLeusden, stichting Present, EHBO, de Klepper Abrona,Ouderenbonden, SMS, Voedselbank Leusden, Gastvrij Leusden, DUWgroep Leusden, Gilde Leusden, kerkgenootschappen, serviceclubs, Mantelzorgcafé, Alzheimer café, Fort 33 etc. De Huiskamer organiseerde voor hen tweemaal per jaar netwerkbijeenkomsten die aansluiten bij belangrijke sociale thema’s. Deze samenkomsten hebben echter een tamelijk vrijblijvend karakter.

PLATFORM LEUSDEN Door corona is een nieuwe ontwikkeling ingezet. Op initiatief van de gemeente ontmoet sinds 8 april een aantal organisaties, die zich inzetten voor mensen die mogelijk met corona te maken krijgen, elkaar regelmatig. Knelpunten rondom de hulp bij en preventie van corona worden besproken en ervaringen uitgewisseld om tot meer onderlinge afstemming te komen. Deze bijeenkomsten, onder de noemer Platform Leusden, worden sterk bepaald door wat de organisaties zelf inbrengen en zijn gericht op het oplossen van concrete knelpunten. Deze werkwijze is zo goed bevallen dat hiermee in de toekomst doorgegaan wordt, ook na corona.Het is niet meer dan logisch dat de Huiskamer, als belangrijke schakel tussen verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, de organisatie van deze bijeenkomsten van de gemeente overneemt. Deelnemers aan het Platform zijn: Gemeente Leusden, Lariks, Centraalzorg, Beweging 3.0, SMBL, SEL (St. Eerstelijnszorg Leusden), SOL (Ouderenbonden), LeusdenZeT, Buurkracht Alandsbeek, DAVA, Aanzien, GGZ Centraal, Abrona, Integratiewerk, Participatieraad, Huiskamer van Leusden, De Bron en De Deel.

OMKIJKEN NAAR ELKAAR Tijdens het laatste Platformoverleg op 9 december jl. bespraken de deelnemers wat er mogelijk is om rond de kerstdagen te doen voor kwetsbare mensen die geen of nauwelijks een netwerk hebben.


Buurkracht Alandsbeek meldt dat er drie mensen in beeld zijn die met de kerstdagen alleen zitten. Voor hen gaan ze iets organiseren om even bij elkaar te komen tijdens de kerstdagen. Zowel Buurkracht als Leusden ZeT geven aan ongeveer 40 vrijwilligers beschikbaar te hebben voor hand- en spandiensten in de buurt. Vanuit deze wijkorganisaties alsmede de SEL (huisartsen, eerstelijnszorg) wordt het idee geopperd om de app ‘ommetje' breed in te zetten. Het creëert samenhorigheid en het is sowieso gezond om met elkaar te wandelen. Hierover komt binnenkort meer informatie. DAVA geeft door dat al enige tijd de Buurthuiskamer van twee naar vier keer in de week geopend is voor koffiedrinken in de ochtend. Hier is echt behoefte aan en de bezetting is steeds maximaal binnen de beperkende coronamaatregelen.

Al drie keer is het huis-aan-huis blad ‘DAVA bij u thuis' rondgestuurd. Verder is men van plan op 21 en 23 december een kerstlunch te organiseren: de inschrijving is hiervoor opengesteld en hopelijk kan het allemaal doorgaan.

Op 13 januari vindt de volgende Platformbijeenkomst plaats.