De trofee ging dit jaar naar Bouwdorp Leusden. Jaschenka Schimmel van Fort33 kreeg de beker van wethouder Wim Vos.
De trofee ging dit jaar naar Bouwdorp Leusden. Jaschenka Schimmel van Fort33 kreeg de beker van wethouder Wim Vos. P.J. van Ekeren

Vrijwilligerstrofee voor Fort33

Bouwdorp wint

LEUSDEN Bouwdorp Leusden heeft dit jaar de Leusdense Vrijwilligerstrofee gewonnen. De AFAS Aanmoedigingsprijs ging naar St. Jozefgeloofsgemeenschap Achterveld.


Frits de Ruig

Alles is anders dit jaar, dus ook de uitreiking van de Leusdense Vrijwilligerstrofee en de AFAS Aanmoedigingsprijs kon niet georganiseerd worden zoals voorgaande jaren. Er waren geen organisaties genomineerd en er was ook geen kerstlunch voor vrijwilligers in een sfeervol ingerichte Korfzaal. ,,Uiteraard zijn de prijzen er wel uit gegaan, want ook afgelopen jaar hebben talloze vrijwilligers hun beste beentje voorgezet. Juist in deze tijd blijkt hoe onmisbaar vrijwilligers zijn”, schrijft de gemeente Leusden.

Zaterdagochtend 12 december werd de winnaar van de Vrijwilligerstrofee van de gemeente Leusden op locatie verrast met een bezoek van wethouder Wim Vos en twee leden van het comité. Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december was het bestuur op de hoogte gebracht dat zij dit jaar de 19de Vrijwilligerstrofee in de wacht hebben gesleept. Een groot deel van de vrijwillige organisatoren wist nog van niets.


Wethouder Wim Vos was blij toen hij van het comité vernomen had dat de prijs dit jaar naar Fort33 cultuurpodium gaat: ,,Zij hebben alles op alles gezet om ondanks de coronapandemie toch het Bouwdorp te realiseren. Het Bouwdorp in Leusden is al ruim dertig jaar een begrip in Leusden en niet weg te denken. De kinderen van de basisscholen kijken er ieder jaar naar uit om met een groepje vrienden en vriendinnen in de laatste week van de zomervakantie de mooiste hut te maken. Helemaal dit jaar omdat de zomervakantie voor velen niet mogelijk was vanwege de coronapandemie. Er is veel werk verzet om het bouwdorp toch voor driehonderd in plaats van normaliter vijfhonderd kinderen te realiseren.”

,,Het bouwdorp werd omgeturnd in een bouwkamp. Maar dan ben je er nog niet. Draaiboeken en protocollen moeten aan de richtlijnen aangepast worden zodat het voor iedereen veilig is. Dat hebben de vrijwillige organisatoren op een fantastische wijze en in goed overleg met de gemeente gedaan”, gaf wethouder Vos aan. De vrijwilligers waren enorm blij met de prijs. Jaschenka Schimmel (hoofd coördinatie): ,,Het was in korte tijd flink schakelen en we zijn er enorm trots op dat het gelukt is. De prijs is voor ons een mooie stimulans en waardering waar we heel erg blij mee zijn.”


REGENWATER ONTKOPPELD Ook Achterveld werd verblijd met een bezoekje. De AFAS Aanmoedigingsprijs ging naar de St. Jozefgeloofsgemeenschap in Achterveld voor een bijzonder project waarbij het regenwater dat normaal van het dak van de St. Jozefkerk het riool inloopt, wordt opgevangen. Twaalf vrijwilligers hebben hiervoor 270 meter aan leidingen ingegraven zodat het water naar een wadi wordt geleid. Nu hebben de planten en struiken in de tuin er profijt van. Volgens Martijn Delahaye van AFAS een mooi voorbeeld van duurzaamheid en betrokkenheid.


Gerrit Tijmensen nam namens de vrijwilligers de wisselbeker en een cheque van 750 euro in ontvangst. De St. Jozefgeloofsgemeenschap zit overigens alweer te broeden op een nieuw project.

Afbeelding
Met vereende krachten is het project afkoppeling regenwater dak St. Jozefkerk gerealiseerd.