Artist impression van het nieuwe kantoor van Natuurmonumenten, dat in Amersfoort komt.
Artist impression van het nieuwe kantoor van Natuurmonumenten, dat in Amersfoort komt. Archief Natuurmonumenten

Artikel in de herkansing

LEUSDEN Vorige week woensdag plaatsen wij een artikel over de verhuizing van Natuurmonumenten van 's Graveland naar Amersfoort in de Leusder Krant. Althans, dat was de bedoeling. Door technisch malheur kwam het verhaal danig verminkt in de krant. De kop was onvolledig, de inleiding werd halverwege afgebroken en een aanzienlijk deel van de tekst bleek van de pagina gevallen. Het resultaat was van dien aard dat de redactie meende dat we het artikel in zijn geheel nog eens moesten meenemen. Het verhaal is elders in deze editie -nu hopelijk in goede orde- te vinden. Met excuses voor het ongemak.

Provincie: 'Extra middelen nodig'

LEUSDEN De provincie Utrecht wil in gesprek met Minister van Binnenlandse zaken en Minister van Financiën om over de financiële gezondheid van de 26 gemeenten in de provincie te spreken. Dat schrijft het college aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Knops van Binnenlandse Zaken. Volgens het college redden de gemeenten het niet zonder structurele extra middelen vanuit het Rijk.

Gedeputeerde Robert Strijk: ,,Ondanks dat geen enkele gemeente in de provincie onder preventief toezicht hoeft te worden gesteld, geeft de beoordeling van de begrotingen een duidelijke verslechtering van de financiële situatie bij veel Utrechtse gemeenten te zien."

Flinke stijging woonlasten

LEUSDEN In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. In de gemeente Leusden is de stijging sterker dan gemiddeld, daar liggen de totale woonlasten 16,1 procent hoger dan vorig jaar. Dat betekent dat inwoners ongeveer honderd euro meer gaan betalen aan woonlasten. De totale woonlasten stegen van 641,28 euro in 2019 naar 744,47 euro dit jaar. Ook de onroerendezaakbelasting (obz) steeg, van 325,24 euro in 2019 naar 353,09 euro in 2020 (+ 8,6%). De rioolheffing is licht gestegen van 117,20 euro naar 122,50 euro. Opvallend is de zeer sterke stijging van de afvalstoffenheffing. Inwoners van de gemeente Leusden betaalden daar 198,84 euro voor in 2019, maar moeten dit jaar maar liefst 268,88 euro gaan betalen. Een stijging van 35,2 procent.

[Kijk ook op www.leusderkrant.nl

Optocht afgelast

ACHTERVELD Vanwege harde windstoten is de carnavalsoptocht in Achterveld zondag niet door gegaan. De optocht wordt waarschijnlijk verplaatst naar zondag 22 maart tijdens Halfvasten.

Afbeelding