Ank van Woerdekom: ,,Leusden moet nu knopen doorhakken.
Ank van Woerdekom: ,,Leusden moet nu knopen doorhakken." D66

Leusden moet zelf de regie pakken

Raadgever


Deze week Ank van Woerdekom (D66) over:

Woningbouw en energie

Leusden is een zelfstandige gemeente. Dat willen we zo houden. Wel moeten we samenwerken met regiogemeenten, onze naaste buren dus. We kunnen niet doen alsof we op een eiland wonen. Leusden moet nu knopen doorhakken, voordat anderen- zoals de provincie- voor ons beslissen over locaties voor extra woningen en energieopwekking.

Woningbouw en energieopwekking zijn beide enorme ruimtevragers. Voor woningbouw zijn we afhankelijk van de provinciale omgevingsvisie. Leusden moet samen met 6 regiogemeenten aan het Rijk vertellen hoe en waar we energie gaan opwekken. Er is haast geboden, want beide trajecten moeten voor de zomer zijn afgerond.

Stand van zaken De gemeenteraad moet regelmatig besluiten over bestemmingsplannen. Zo'n besluit is het eindpunt van een traject van circa 10 jaar. Wat is de situatie op dit moment? Alle lopende en verwachte plannen staan in het woningbouwprogramma tot 2025. Opgeteld kom je tot ongeveer 900 nieuwe woningen tot 2025. Daaronder vallen grotere projecten als Hof van Liz, Maanwijk en Mastenbroek, maar ook diverse kleinere bouwprojecten bv. op vrijkomende schoollocaties.

Woonwensen Iedereen kent in zijn eigen omgeving vast wel voorbeelden van Leusdenaren met woonwensen. Ik sprak een paar D66-ers.

Sam (19 jr.): Ik woon vanaf mijn geboorte in Leusden, zat op de Klimrakker, daarna op het Vathorst College en nu studeer ik in Amsterdam. Ik woon nog bij mijn ouders, maar wil graag op mezelf wonen. Ik sta ingeschreven bij Woningnet, maar iets betaalbaars vind ik niet in Leusden. In de Amersfoortse binnenstad kan ik voor minder geld een grotere woonruimte krijgen, maar ik wil graag in Leusden blijven.

Erica (70+): We wonen fijn in Leusden en gelukkig zijn we nog gezond. De kinderen zijn allang de deur uit en nu kijken we voorzichtig naar een kleinere woning maar wel met voldoende ruimte. Op onze leeftijd willen we het liefst huren. Het valt niet mee om een passende woning te vinden. Wellicht biedt de nieuwbouw in de Maanwijk de oplossing, zodat ons huis vrijkomt voor een gezin.

Toekomstvisie Leusden In juli 2017 heeft de gemeenteraad in de Toekomstvisie van Leusden vastgelegd, dat Leusden in de periode tussen 2025 en 2040 nog maar zal groeien met circa 750 woningen.

Nieuwe cijfers geven aan, dat in de regio Amersfoort 10.500 huizen nodig zijn om voor 2040 het woningtekort op te lossen. Leusden zou dus minimaal 1000 nieuwe woningen moeten bouwen om een eerlijk aandeel te leveren, want in Leusden woont 10% van de regio-inwoners.

Gaan we al het groen binnen het dorp opofferen of zoeken we het ook voor een deel buiten de bebouwde kom? D66 vindt, dat onze inwoners recht hebben op duidelijkheid en dat het college zo snel mogelijk moet vastleggen waar nieuwe huizen, zonnevelden en windmolens zullen komen.

[ankvanwoerdekom@kpnmail.nl