Het vriendenteam moet nu karakter gaan tonen.
Het vriendenteam moet nu karakter gaan tonen. Marit den Haak

AFAS-Leos [strijdt] tegen degradatie

Vrijhoef: 'De komende weken worden belangrijk'

Twee weekenden achter elkaar hebben de volleybalvrouwen niet gespeeld en dat kwam de dames eigenlijk wel goed uit. De vrije weekenden werden niet benut om de skills te trainen, maar een deel van de selectie ging op skivakantie en vierde afgelopen dagen carnaval met elkaar. Het is typerend voor de dames van AFAS-LEOS, dat zich kenmerkt door de vriendschappen

Toch moet men niet denken dat het altijd lang leven de lol is. Zij zijn wel het vrouwelijke vlaggenschip van de vereniging en als het fluitje van de scheidsrechter gaat, willen ze winnen ook. Helaas lukt dat dit seizoen echter niet zo vaak en is het zoeken naar de oplossing. Maar liefst zes duels achter elkaar werd er verloren, al waren er in elke wedstrijd wel aanknopingspuntjes te vinden voor de Leusdenaren. ,,Vaak als we bij de twintig van de vijfentwintig punten komen, stokt het", aldus speelster Marleen Vrijhoef. ,,Misschien heeft dat wel met onze leeftijd te maken."

BELANGRIJKE WEKEN De 34-jarige speelster doet de uitspraak met een grote lach, maar ergens zit er een serieuze ondertoon in. Het grotendeel van dames 1 is eind twintig of boven de dertig jaar en dat is jarenlang de kracht van het zestal geweest. Zo zitten er een kerngroep in de ploeg, die nu zo'n vijf jaar geleden terugkeerde bij AFAS-LEOS om weer eens met elkaar te volleyballen. ,,Veel van de meiden zaten vroeger bij elkaar in de jeugd en zijn teruggekeerd om als soort vriendenteam te spelen." Dat vriendenteam moet nu karakter gaan tonen en laten zien dat hun bagage voldoende is om degradatie te ontlopen. Zo staan ze op de voorlaatste plaats en als daar geen verandering in komt, dan krijgt het seizoen voor hen nog een staartje. ,,De play-offs zijn lastig", weet Vrijhoef uit eigen ervaring. ,,Wij spelen dan om niet te degraderen, terwijl onze tegenstander kan promoveren. Dan ga je toch zo'n wedstrijd heel anders in. Zij hebben veel zelfvertrouwen, terwijl dat bij ons minder zou zijn. De komende weken worden dus belangrijk. Gelukkig moeten we nog tegen de nummer laatste en de ploeg die één plek boven ons staat. Tegen hen moet er echt gewonnen worden en dat besef is er ook wel bij iedereen."

MIX Winstpartijen zou de vereniging goed uitkomen, want volgend jaar wil de club doorselecteren en de vereniging uit Leusden hoopt dit niet in een klasse lager te moeten doen. Het huidige damesteam heeft soms niet al te veel vrouwen tot haar beschikking en daardoor krijgt het team aanvulling van het tweede. ,,Volgend jaar wordt alles gemixt en dat is voor de vereniging alleen maar goed", aldus Vrijhoef, die voor haar een taak ziet weggelegd. ,,Ik vind het leuk om mijn ervaring over te brengen aan jongere speelsters. Zij zijn natuurlijk sneller en misschien wat behendiger dan dat de oudere speelsters zijn, maar wij lopen al heel wat jaartjes mee. Daarom denk ik dat er een goede mix kan ontstaan tussen jong en oud."
Het gaat wat ver om te zeggen dat AFAS-LEOS wil verjongen, maar de vereniging staat wel open voor jeugdig talent. ,,Volleybal is niet tot nauwelijks op televisie en krijgt weinig media-aandacht. Daardoor merk je dat de sport niet heel populair is. Als club hopen wij toch nieuwe leden aan te trekken en doen ons best daarvoor. Zo was er een schoolvolleybaltoernooi en probeert de club ook leuke dingen te organiseren. Zeker qua jeugdleden mag er nog wel wat bij, als je het mij vraagt."

ZES PUNTEN Toch is de kleinschaligheid van AFAS-LEOS ook direct hun kracht. Het ons-kent-ons-gehalte is hoog en daarom is ook Vrijhoef bijvoorbeeld weer teruggekomen. ,,Iedereen kent hier elkaar en de sfeer is altijd goed", benadrukt de speelster, die in het verleden ook voor Forza Hoogland uitkwam. ,,Dat vind ik toch wel belangrijk, naast het spelletje. Als er een feestje op de club is, ken je iedereen. Dat is toch mooi."
Maar goed, die tiende plek waar AFAS-LEOS momenteel op staat; ook Vrijhoef vindt het maar niets. Toch is er nog geen reden voor paniek, wil de oud-aanvoerder duidelijk hebben gemaakt. ,,We staan zes punten voor op de rechtstreekse degradatieplek. Dus eigenlijk hebben we, zwart-wit gezien, alles in eigen hand. Er zijn nog vijf duels te spelen en daarom moeten we aantonen wat we kunnen. Want volleyballen kunnen we zeker."

MIDDENPOSITIE Op 6 maart wacht de eerstvolgende wedstrijd. Thuis, tegen de nummer vier. Eventuele geïnteresseerden dames zijn van harte welkom om te kijken, want AFAS-LEOS verwelkomt graag nieuwe speelsters. ,,Zeker speelster die op de middenpositie uit de voeten kunnen, hebben wij nodig. Maar goed, elke maandag trainen wij vanaf 19.30 uur in De Korf. Ook dan zijn ze welkom en kunnen ze mogelijk zelfs meedoen."