Afbeelding
Frits van Breda

Annie de Beaufortspeld voor Pieter Bokkers

LEUSDEN De Annie de Beaufortspeld gaat dit jaar naar Pieter Bokkers. Burgemeester Gerolf Bouwmeester reikte de De Beaufortspeld en de gemeentepluim vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie uit.

De Annie de Beaufortspeld is een gemeentelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich langere tijd op bijzondere wijze maatschappelijk of op sociaal gebied verdienstelijk maken voor de gemeente of personen. De onderscheiding is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting De Boom. De stichting stelt de ontvanger van de speld een bedrag van 2.500 euro beschikbaar ter besteding aan een maatschappelijk doel. De Annie de Beaufortspeld is een steekspeld met daarop een afbeelding van Huize De Boom.

De gemeentepluim wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die Leusden positief op de kaart zetten. De pluim ging dit jaar naar de serviceclubs uit Leusden, te weten de Lions Club Leusden, Rotary Leusden, Ronde Tafel Leusden, Kiwanis Club Leusden, Ladies Circle Leusden én 41 Club Leusden.

RECTIFICATIE Vorige week stond ten onrechte in de krant en op onze website dat de bijdrage door de gemeente was verdubbeld naar 4000 euro, dat moet zijn 1000 euro

Dertien procent meer horeca in Leusden

LEUSDEN In acht jaar tijd zijn er in de gemeente Leusden 5 eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Ten opzichte van 2012 steeg het aantal zaken met 13 procent, van 40 in 2012 tot 45 in 2020. Daarmee telt Leusden 1,5 eet- en drinkgelegenheden per duizend inwoners.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd. Nationaal gezien zijn er bijna zesduizend eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Ten opzichte van 2012 steeg het aantal zaken met 16 procent tot ruim 42.000.

Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal-/bezorgrestaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. De ouderwetse kroeg lijkt daarentegen steeds schaarser te worden. Het aantal cafés daalde met 18 procent tot zo'n 6.100. Nog altijd wordt het horecalandschap gedomineerd door zogeheten 'social dining' restaurants, ofwel plekken waar je als uitje voor een avondvullende hap naartoe gaat. Een derde van alle zaken is zo'n restaurant.

[Lees meer op www.leusderkrant.nl.

Leesclub Moderne Literatuur in het LAB in Antares

LEUSDEN Senia leesclubs organiseert in samenwerking met de Bibliotheek Eemland en Leusden-Zet 28 januari om 11.00 uur en vrijdag 31 januari om 19.30 uur een informatiebijeenkomst met als doel een nieuwe leesclub moderne literatuur op te richten.

Meer informatie en aanmelden (hoeft niet, maar wordt op prijs gesteld) via Liesbeth.ram@senia.nl. Kijk ook op www.senia.nl.