Annemarijn van Dort, huidtherapeut bij Huidtherapie Stenders & van Dort.
Annemarijn van Dort, huidtherapeut bij Huidtherapie Stenders & van Dort. Privé

Behandeling van ouderdomsvlekken

We zien in de praktijk steeds meer mensen die zich storen aan de ouderdomsvlekken op hun huid. Vaak zijn ze blij verrast als ze horen dat de vlekken al met één a twee behandelingen weg zijn. Maar hoe ontstaan ouderdomsvlekken en welke behandelingen zijn mogelijk?

Hoe herken ik ouderdomsvlekken?


Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de 60-plussers met een blanke huidskleur ouderdomsvlekken heeft op de huid. Deze zien we vooral in het gezicht, op de romp en op de handruggen. Ze zijn vaak licht- tot donkerbruin van kleur en kunnen glad of ruw zijn. Deze vlekken worden veroorzaakt door de herhaaldelijke blootstelling van de huid aan zonlicht.
Wat doet uv-straling met de huid?


Voor de meeste mensen is het heerlijk om de zon op hun huid te voelen en heeft dit ook een positief effect op ons lichaam. Maar wat vaak vergeten wordt is dat zonlicht (UV-straling) de cel-ontwikkeling kan beschadigen. Door deze herhaaldelijke aantasting kan de cel zo sterk beschadigd raken dat deze zich anders gaat gedragen. De huidlaag waar de pigmentcellen zich ontwikkelen, wordt verdikt en de pigmentcellen gaan meer pigment aanmaken met huidverkleuringen tot gevolg.

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Zonlicht bestaat voor zo'n negen procent uit UVA en vijf procent uit UVB. De UVB-straling zorgt ervoor dat de huid bruin wordt of kan verbranden, deze straling blijft oppervlakkig in de huid.

Maar de minder bekende UVA-straling die veel meer aanwezig is in zonlicht, dringt diep in de huid door en bereikt de huid ook onder kleding of door glas. Omdat UVA-straling dieper in de huid komt veroorzaakt deze vorm schade in het DNA, en is deze de grote veroorzaker van huidveroudering.

BEHANDELING We starten met het beoordelen van de vlekken. De meeste vlekken zijn onschuldig en kunnen gemakkelijk behandeld worden. Maar soms is er twijfel over de aard van de vlek en overleggen we met de huisarts voor mogelijke behandeling of verder onderzoek. De vlekken kunnen behandeld worden middels stikstof (bevriezing), lasertherapie of curettage (weg schrapen). Afhankelijk van het type vlek wordt de juiste behandeling ingezet. Meestal is één behandeling voldoende voor een mooi resultaat.

VOORKOMEN Om verdere schade aan de huid te voorkomen is het belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen zonlicht. Het dagelijks gebruik van een zonnebrandmiddel met een factor 30 of hoger beschermt uw huid tegen schade door de zon.

a        Tolplaats 17, 3831 JR Leusden, tel: 033 432 02 15, www.huidtherapiestendersvandort.nl