Kai van Wezel kan moeilijk stilzitten en wil het liefst alles doen.
Kai van Wezel kan moeilijk stilzitten en wil het liefst alles doen. Foto Rinus van Denderen

Green Giants wil [groeien]

Voorzitter Van Wezel (20 jaar) kan reken op sympathie

Speler van het eerste team zijn en ook de voorzitterspet dragen; Kai van Wezel is een duizendpoot met een voorliefde voor basketbal. De 20-jarige inwoner van Leusden nam het stokje over van Manfred Speksnijder en durfde bij Green Giants de sprong in het diepe te wagen. ,,Soms is het wel zwaar hoor", moet hij eerlijk bekennen. ,,Maar ik wil deze vereniging niet laten vallen."

De denkwijze van Van Wezel zegt alles over zijn persoonlijkheid. Het liefst is hij elke minuut van de dag met iets bezig en als niemand anders opstaat, steekt hij wel zijn vinger op. Zo gezegd, zo gedaan en daardoor is Van Wezel nu al enkele maanden voorzitter van Green Giants uit Leusden. Misschien niet de allergrootste vereniging van de gemeente, maar er zijn genoeg taken die er op hem liggen te wachten. Het vinden van trainers, de jeugd groter maken, zorgen dat de club financieel gezond blijft en er weer een community van maken. ,,Het ├ęchte clubgevoel moet weer terugkomen."

TRAINERSCHAP Want ben je een ├ęchte club -zo luidt de mening van Van Wezel- dan help je elkaar in goede en in slechte tijden. Hijzelf gaf daarin het voorbeeld en hoopt dat anderen die volgen. Samen de schouders eronder zetten en Green Giants groter maken. Niet dat hij nu de noodbel wil luiden, maar er mogen best wat meer mensen opstaan. Zo groeit de vereniging en is er een trainerstekort voor diverse teams. Zo heeft bijvoorbeeld het team U-14 nog geen vaste trainer.
,,Daar wordt de lichting steeds groter en daar moet simpelweg een trainer bij gehaald worden. We zoeken intern en extern, maar dat gaat niet zo eenvoudig. Dat vind ik jammer. Volgens mij kan er best iemand opstaan en deze taak op zich nemen. Ikzelf wil het wel gaan doen, maar ik ben druk zat."


GROEIEN IN ROL Dat is een understatement. De voorzitter van Green Giants is naast zijn bestuurlijke rol ook nog speler van het eerste herenteam en student in Amsterdam. ,,Soms is het echt druk, maar ik leer hier enorm veel van. Daarnaast zitten er ook twee vrouwen in het bestuur en zij helpen mij waar mogelijk. We doen dit met een team, ik niet alleen."
Als Van Wezel de vraag wordt gesteld of het niet lastig is om als twintigjarige een club te runnen, moet hij lachen. ,,Soms wel. Wat het moeilijk maakt, is dat veel mensen op de club mij kennen als die speler van het eerste. Toch merk ik dat dit steeds minder wordt en ik meer en meer groei in mijn rol."

MOGELIJKHEDEN Door zijn jonge leeftijd kan hij ook op veel sympathie rekenen en dat is een mooi bijkomend voordeel. Dat is ook wel nodig, want Green Giants moet roeien met de riemen die het heeft. Na jarenlang te hebben gespeeld in De Meent, is nu Sporthal MFC Antares de nieuwe thuisbasis van de basketbalvereniging. De locatie in Leusden-Zuid zou oorspronkelijk veel duurder in de huur zijn: ,,Maar ook echt veel hoger", aldus Van Wezel. ,,Toen zijn we met de gemeente gaan praten en hebben we het naar beneden gekregen. Hierdoor blijven wij financieel gezond en komen we niet in geldnood. Dat wil ik graag zo houden, want dat biedt mogelijkheden voor de toekomst."
Die mogelijkheden zitten hem vooral in de groei. Zo wil de basketbalvereniging meer jeugdleden verwelkomen en het toernooi op 2 januari was mede daardoor uitermate geslaagd. ,,Een scholenkampioenschap, waarbij 5 tegen 5 werd gespeeld. Hieraan deden niet alleen kinderen uit Leusden mee, ook uit bijvoorbeeld Achterveld waren ze aanwezig. Uit dat toernooi hebben we enkele aanmeldingen gehad en daar zijn we superblij mee."

Zelf heeft Van Wezel het basketbal op hoog niveau vaarwel gezegd. Hijzelf was voorheen ook altijd actief in Amersfoort, maar is daarmee gestopt. Door zijn studie en zijn rol als voorzitter. ,,En omdat ik bij Green Gaints in het eerste speel. Daar gaat het steeds beter, maar staan we wel op een gedeelde laatste plaats. Hoe dat komt? We zijn een jong team en spelen tegen ploegen die ervaren zijn. Daar hebben wij het lastig mee en we raken in paniek als het even tegen zit. Als we de rust bewaren is er niets aan de hand."


JEUGD Toch is het niet een doel van de vereniging om met het vlaggenschip zo hoog mogelijk te spelen. Veel liever groeit het in jeugdleden. ,,Basketbal is een sport die iedereen kan. Je hoeft niet perse lang te zijn. Ikzelf ben dat ook niet en kan juist van meerwaarde zijn door mijn snelheid. Wat het spelletje zo leuk maakt? Je speelt op een klein veld, bent continu in beweging en krijgt vaak de bal. Daarnaast is het een teamsport. De jeugd wil ik dan ook uitnodigen: kom eens langs en doe vrijblijvend een training mee. Pas dan weet je of het voor jou leuk is."