Robert Cohen speelt met zijn bijzondere cello op het Valleiconcert.
Robert Cohen speelt met zijn bijzondere cello op het Valleiconcert. Hugues Argence

Een bijzondere cello en een piano

Valleiconcert met Robert Cohen en Irina Botan

SOEST De Britse topcellist Robert Cohen speelt samen met de Roemeense pianiste Irina Botan op 30 januari in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid, werken van Brahms, Bloch en Rachmaninoff. Maar kijk ook vooral naar zijn cello.

Raymond Lesparre

Robert Cohen (1959) trad eerder -in november 2017- in Leusden op, toen nog in het beroemde Amerikaanse Fine Arts Quartet, dat hij een paar maanden later verliet om opnieuw een solo-carrière te beginnen. Het is sindsdien de eerste keer dat hij weer in ons land optreedt (in Groningen, Leusden en Rolde) en ook de eerste keer samen met Irina Botan, met wie hij tot nu toe een handvol concerten gaf. Beide musici spelen regelmatig solo en in kamermuziekensembles.

KOSTBAAR Cohen speelt op een bijzondere en kostbare cello: gebouwd in Rome in 1723 door de Duitse vioolbouwer David Tecchler, die ook zo'n vijftig cello's bouwde, waarvan er nu nog zo'n twintig bestaan. Zijn cello heeft als krul de houtgesneden beeltenis van een onbekende functionaris van het Vaticaan, voor wie die cello was bestemd. Cohen kocht hem in 1991 en roemt hem om zijn heldere klank en de vrijheid die het instrument geeft. En kostbaar? Jawel, volgens Cohen zou een liefhebber er rond 2,5 miljoen euro voor moeten neertellen.

INSPIRATIE Het concert begint met de machtige tweede cellosonate in F (opus 99) van Johannes Brahms. Hij schreef het tijdens een mooie zomervakantie in 1886 in het Zwitserse Hofstetten am Thunersee. Hij was dolblij met wat hij er had kunnen huren: een etage met drie ruime kamers en een grote veranda met uitzicht op de bergen Eiger, Mönch en Jungfrau. En de inspiratie stroomde, want daar schreef hij ook zijn tweede vioolsonate in A (opus 100) en zijn derde pianotrio in c (opus 101): samen vaak de drie 'Thunersonates' genoemd.

Dan klinkt 'From Jewish Life', die de Zwitsers-Amerikaanse componist Ernest Bloch rond 1924 schreef voor cello en piano. Het is een ontroerend drieluik, van samen nog geen tien minuten, waarin hij de hartstochtelijke Joodse ziel vangt: 'Prayer' (gebed), 'Supplication' (smeekbede) en 'Jewish Song'.

INZINKING Na de pauze klinkt de grootse 'sonate voor cello en piano' in g (opus 19) die Sergei Rachmaninoff eind 1901 voltooide en die inmiddels wordt beschouwd als één van de meest belangrijke werken voor cello uit de twintigste eeuw. Toen Rachmaninoff dit werk schreef, was hij 27 jaar en hersteld van een zware mentale inzinking na de vernietigende kritieken op zijn eerste symfonie (opus 13) uit 1896. Voor die première was toen te weinig tijd genomen om te repeteren en was dirigent Alexander Glazunov tijdens de uitvoering aangeschoten, zo niet gewoon dronken geweest…….

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Bezoekers mogen om 19.30 uur naar binnen. Om het nieuwe jaar in te luiden, biedt het bestuur na afloop een drankje aan. Kaarten via kaarten@valleiconcerten.nl of 033-4945643.