Een belangrijk onderwerp in de enquête is de energietransitie in de regio Amersfoort.
Een belangrijk onderwerp in de enquête is de energietransitie in de regio Amersfoort. Hans Blomvliet

Gemeente peilt meningen inwoners


Enquête over windmolens en zonnevelden

LEUSDEN De gemeente Leusden start een enquête over de energietransitie in de gemeente. Vanwege het veranderende klimaat wil Nederland stappen zetten om duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld via wind of zon. Voor Leusden betekent dit 'belangrijke energiekeuzes'. Daarom wil de gemeente graag zoveel mogelijk meningen ophalen bij inwoners en ondernemers.


,,We hebben een opdracht van het rijk om energie op land op te wekken en daar moet ook Leusden mee aan de slag. Onze gemeente wil graag bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar tegelijk willen we ook rekening houden met de natuur, het landschap en de impact op onze leefomgeving”, aldus wethouder duurzaamheid Erik van Beurden.


WELOVERWOGEN ,,Het is belangrijk dat we hierin zelf onze keuzes maken en ik roep iedereen dan ook op om mee te doen aan de enquête. We willen alle stemmen horen zodat de gemeenteraad op 1 oktober een weloverwogen besluit kan nemen.”
In de enquête vraagt de gemeente inwoners naar hun mening over verschillende thema’s: Hoe belangrijk vinden mensen de energietransitie? Hoe denken inwoners over windmolens en zonnepanelen in Leusden en de regio Amersfoort? Hoe willen ze meedoen in de energietransitie.

REGIONALE ENERGIE STRATEGIE Een belangrijk onderwerp in de enquête is de energietransitie in de regio Amersfoort. Regio's maken een plan om bij te dragen aan de Nederlandse klimaatdoelen, de Regionale Energie Strategie. De gemeente Leusden werkt hierin samen met zes andere gemeenten, het Waterschap, de Provincie en netbeheerder Stedin. Eén van de resultaten is een concept-kaart met kansrijke gebieden voor het grootschalig opwekken van schone elektriciteit in Leusden en omgeving tot 2030. De gemeenteraad moet er op 1 oktober over beslissen.


Tot 27 juli kunnen alle inwoners in Leusden, Stoutenburg en Achterveld meedoen aan de enquête door zich aan te melden via www.leusdenspreekt.nl. Bij vijfduizend, willekeurig gekozen, inwoners valt deze week tevens een persoonlijke uitnodiging op de deurmat.
Wie eerst meer wil weten over de eerste energievoorstellen van de gemeente, kan op leusdenspreekt.nl de online presentatie terugkijken. Inwoners die persoonlijk hun mening willen delen met de gemeenteraad, kunnen zich opgeven voor inspraaksessies in september. Begin september presenteert de gemeente de resultaten van de enquête.

Afbeelding