De optocht van de platte kar.
De optocht van de platte kar. De Puupenkoppen

Toch optocht prins carnaval

'Het buffet is gesloten'

ACHTERVELD Hase van de Vosse ging afgelopen seizoen voor in het carnavalsfeest als prins. Hij moest met lede ogen aanzien dat door weersomstandigheden geen optocht werd gehouden. De uitgestelde optocht werd daarna afgelast wegens coronamaatregelen. Daarom werd hij dit weekeinde verrast met een alternatieve optocht.


Arnoud J Spaaij

Prinscarnaval wordt je doorgaans maar een keer, of hooguit twee keer, in je leven. Het is een ontzettend leuke maar ook intensieve taak. Het programma van een carnavalsvereniging bestaat natuurlijk uit feestelijkheden, maar de verantwoording om het allemaal vlotjes te laten verlopen ligt ook bij die vereniging en daarmee mede bij de prins. De optocht op zondag door de straten van Achterveld wordt altijd gezien als het hoogtepunt van het carnavalsweekeinde. En als je als prins die optocht dan mist, dan is dat natuurlijk wel erg jammer.

De omstandigheden voor Prins Hobby Kokkie, alias Hase van de Vosse, pakten dit keer op meerdere fronten niet zo best uit. In zijn vrije tijd is hij ook trainer van het meisjes elftal onder 15 jaar bij SV Achterveld en het team kon door de coronacrisis geen kampioen worden. Wel werden ze officieel door de KNVB uitgeroepen tot coronakampioen. Compleet met een eremedaille van diezelfde KNVB.


VERRASSING Zaterdag was er voor Hase door zijn adjudanten Peter Bokkers en Ronnie Tolboom in samenwerking met Edwin van den Hengel van SV Achterveld een compleet verrassingsprogramma bedacht. Een interview van DorpsTV Achterveld over een wedstrijdbal, die door prins Hobbie Kokkie eerder dit jaar aan het meisjes onder 15-elftal, was geschonken was de afleidingsmanoeuvre waarmee het allemaal begon. Van de Vosse vond het interview dat moest plaatsvinden op het SVA-terrein al wat zoetsappig. ,,Ik dacht 'Het moet echt wel komkommertijd zijn dat DorpsTV Achterveld mij gaat interviewen over een bal,' maar ik had echt niets door. Onder het interview stelde het bestuur en de raad van elf zich achter m’n rug op op het voetbalveld. Ik was helemaal perplex."

Omdat het elftal dat Van de Vosse traint door de corona ook nog geen kampioensronde door het dorp had gehad was ook van het elftal een verrassing voor hem. Het elftal ging alsnog op de platte wagen. Van de Vosse kreeg zijn prinsenpak weer aan en werd zelfs voor het moment weer eventjes, door de president van de carnavalsvereniging Ben Houtveen, geïnstalleerd als prins. Hij werd op het tweede deel van de wagen gezet. De raad van elf sloot lopend aan en zo trok de stoet zaterdagmiddag, met muziek en spektakel door het dorp. En dat allemaal op gepaste corona-afstand.

Bij terugkomst op het voetbalveld stond zelfs de hofkapel van de carnavalsvereniging, dweilorkest ééntje tussedeur, gereed voor de begeleiding van een polonaise.


OVERROMPELD Van de Vosse was overrompeld: ,,Ik had echt niets door terwijl blijkbaar iedereen er al een poosje van wist. Ik had totaal geen idee en stond helemaal perplex. Ja zo’n optocht missen in je seizoen dat is wel een dingetje. Ik baalde toen enorm. Aan de andere kant heb ik echt wel een mooi seizoen gehad. Met extra dingetjes zoals het bezoek aan Ford 33. Dat was voor het eerst voor de vereniging. Ik kreeg zaterdag een bedankje, een echte deegroller. 'Het buffet is gesloten,' is er ingelaserd."