Het unieke corona-theater van Eddy Houtveen voldoet aan alle eisen en mag van start.
Het unieke corona-theater van Eddy Houtveen voldoet aan alle eisen en mag van start. Daan Bleuel

Seinen op groen voor uniek Leusdens [Corona-theater]

We kregen vanmiddag (vorige week woensdag, redactie) te horen dat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) toestemming geeft voor mijn plannen’’, laat de Leusdense Amersfoorter weten. (Houtveen: ,,Ik woon tegenwoordig in Amersfoort, maar ik ben Leusdenaar in hart en nieren.’’) Hij wil met speciaal ingerichte en opgestelde pagodetenten een theater creëren waar een kleine 100 mensen van allerlei voorstellingen kunnen genieten.

Houtveen: ,,We mikken op 14 voorstellingen per week. Dat zijn twee avondvoorstellingen per dag.’’ Hij hoopt daarmee zo spoedig mogelijk te kunnen beginnen (,,Dat hangt even af van de beschikbaarheid van de artiesten die ik op het oog heb.’’) Op het terrein staan de tenten inmiddels in de gewenste opstelling. Daarmee moesten de vergunningverleners worden overtuigd.


BEDRIJFSPLAN ‘De crisis noopt kleine ondernemers na te denken over de manier waarop het bedrijf kan worden gecontinueerd. Wij denken daar met het idee voor het ‘Nieuwe Normaal Theater’ in geslaagd te zijn.’ Zo luidt de eerste alinea van het bedrijfsplan waarmee Houtveen, eigenaar van Arro Tentverhuur uit Terschuur, eind mei bij de gemeente aanklopte. Hij hoopte stiekem half juni al te kunnen gaan draaien.

Bureaucratie deed echter een beroep op zijn vermogen om geduld te bewaren. Dat geduld werd vorige week donderdag beloond. Na een bezoek van vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio ging het licht op groen.

INKOMSTEN ,,Voor ons is het van groot belang om inkomsten te genereren’’, zegt Houtveen. ,,Maar als we tegelijkertijd artiesten uit Leusden en Amersfoort de mogelijkheid kunnen bieden om inkomsten te hebben uit optredens, hoeven zij minder een beroep te doen op bijvoorbeeld een werkloosheidsvoorziening. Dan is er sprake van een win-winsituatie’’, aldus Houtveen.

Een derde partij die baat kan hebben bij het initiatief van de Leusdenaar is het theaterminnend publiek: ,,Die mensen kunnen we -ondanks allerlei beperkende maatregelen- laten genieten van theateroptredens’’, aldus Eddy Houtveen. De tentopstelling kan ook gebruikt worden voor het geven van kindervoorstellingen, seminars, cursussen, introductiebijeenkomsten en zomerschoolactiviteiten.


OPTREDENS De kern van de oplossing die Houtveen bedacht is een theatertentopstelling waarin ruimte is voor 96 toeschouwers en een toneel voor de diverse optredens die inmiddels gepland zijn. Plaats van handeling wordt het landgoed Leusder End aan de Dodeweg (ook bekend als Marketing Village), dat eerder het decor vormde voor één van de openluchtopera’s die een paar keer in Leusden werden georganiseerd.


Het theater bestaat uit zes zogeheten pagodetenten, waarin steeds zestien ‘coronaproof’ zitplaatsen zijn gecreëerd. De oppervlakte van elke pagodetent is 25 vierkante meter. Daarin zijn acht tweepersoons ‘cabines’ gemaakt, die van elkaar gescheiden zijn door zogeheten ‘kuchschermen’.

THEATERTENT De zes pagodetenten staan in een krans om een zeshoekige theatertent die een oppervlakte heeft van 72 vierkante meter. Elke tent beschikt over een eigen aan- en afvoerroute om te voorkomen dat aankomend en vertrekkend publiek elkaar hinderlijk in de weg gaat lopen. Op het terrein is ruimte gereserveerd voor 35 parkeerplaatsen.

,,Na elke voorstelling worden de stoelen gedesinfecteerd, worden de afvalbakken geleegd en het vuil verwijderd’’, licht Houtveen toe. ,,We willen daarbij gebruik maken van de door de gemeente kosteloos beschikbaar gestelde kliko’s.’’ Bijzonder is dat de bezoeker het geluid van de voorstelling via koptelefoons kan horen. De koptelefoons zijn voorzien van gedesinfecteerde hoesjes die na elke voorstelling worden vervangen.


SANITAIR Ook aan het sanitair is gedacht. Op het terrein zijn afzonderlijke toiletten voor mannen en vrouwen aanwezig. Gastheren en -vrouwen zien toe op een correct gebruik ervan. Die zorgen er ook voor dat de toiletten schoon blijven en op tijd gedesinfecteerd worden. ,,De toiletten zijn voorzien van een vuil- en schoonwatertank (sceptictanks) die regelmatig worden geleegd. Houtveen: ,,En ik wil nog even zeggen dat met mij theatertechnicus Robert van Dalen en Jan Hondelink medeplichtig zijn geweest bij de totstandkoming van dit plan. Zij waren er vanaf het begin bij betrokken.''


[Dit artikel werd eerder exclusief voor abonnees op de site van de Leusder Krant gepubliceerd. Voor Leusdenaren die snel, actueel en uitgebreid geïnformeerd willen worden.