KNIPOOGJE


Tuut-tu-tu-tuut


Wat er ruist in het struikgewas? Nee, dat zijn niet de stadse buren en het komt ook niet van Defensie. Het zijn de beestjes. De anders zo vredige heidevelden en sierlijke bosrand van Den Treek-Henschoten lijken namelijk het toneel én decor te worden van wilde bouwplannen. De bewoners van het grote dierenbos zijn in spoedberaad bijeen: “Wel, lieve vrienden, wat zullen wij nu beleven…”

Uw Leusder Krant schrijft geen fabeltjes, zoals u weet, maar aangezien ik op pagina drie een oogje toeknijp, houd ik mijn oren altijd extra gespitst. Als een ware uil, eigenlijk. Verrast was ik dan ook met de nieuwste verhalen over Camping Waterloo op het genoemde landgoed. Misschien weet u het nog: dit wás eens een camping, tot het terrein in de etalage werd gezet en zich een communiteit meldde. Deze minimalisten, natuurgenieters en avonturiers zagen in het Treeker bos de ideale biotoop voor een kampement van tiny houses. Maar hoe tiny ook, de verontwaardiging bij de omwonenden was groot. Dit was immers niet de afspraak. De gemeente liet zich overtuigen en de zelfvoorzienende minihuismensen vonden hun Waterloo.
Ik heb zo’n voorgevoel dat de tiny houses binnenkort elders in Leusden alsnog een plek vinden, maar dat is voor later.

Het ruist trouwens niet alleen, er klinkt ook gehuil. Als dat Bor de Wolf niet is. Tijdens de samenkomst van de bosbewoners weet hij te melden dat er nieuwe plannen zijn opgedoken voor het leegstaand campingterrein. Vriend Lowieke had iets gehoord over tientallen vrij te bebouwen percelen ter recreatie. En zelfs woonbestemming zou een optie zijn – hatsikidee. Het dierenrijk staat op de achterste poten en een strijdkreet klinkt. Het is meneer De Uil, die met wijze woorden een nieuwe slag bij Waterloo weet te voorkomen. “Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken.”
Mooi gesproken door het grijze opperhoofd, dat zich opmaakt voor een zweefvlucht boven het Huis van Leusden. Wat wordt hier bekokstooft en wat wil Leusden nou écht met de Treek-camping?

En alsof dat nog niet voldoende is, wordt het prachtige natuurgebied ineens genoemd als topfavoriet voor een windpark! Met 14 turbines op de Leusderheide zou de regio een flinke slag slaan in de duurzaamheidsambities. Met negen vierkante kilometer en hoog gelegen een ideale windpotentie. Tja, fabelachtig, maar nadrukkelijk geen fabeltje. Bor, Chico, Momfer, Ed, Willem, juffrouw Ooievaar en al hun vriendjes in de achtertuin van Leusden maken zich grote zorgen en met hen enkele natuurorganisaties. Blijft Achterveld hiermee uit de wind? En welke Leusdenaren mogen hier iets van vinden?
Het valt te hopen dat de overheid voor alles en iedereen oor en oog heeft voor de omwonenden, die bouwkranen vrezen. Oogjes dicht en snaveltjes toe durven zij dan ook niet.

[Marco Bosmans
[bosmans@xmsnet.nl