TIPS - Voorkom microplastics

TIPS - Voorkom microplastics

LEUSDEN Tegenwoordig is ongeveer 60 procent van het materiaal waar kleding van gemaakt wordt synthetisch. Onder ‘schuilnamen’ als polyester, elastaan, nylon en polyamide is plastic langzaam de kledingindustrie binnengeslopen. Synthetische stoffen zijn gemaakt van olie, verhoudingsgewijs een zeer goedkope grondstof.


MICROPLASTICS IN MILIEU De kledingvezels van synthetische kleding hebben grote gevolgen voor het milieu. Als je kleding wast, ontstaat er frictie in de wasmachine en komen er hele kleine deeltjes plastic vrij uit deze stof. De bekende micro-
plastics. Wasmachines noch rioolzuiveringsinstallaties filteren deze vezels waardoor ze in het water en onze voedselketen terechtkomen.


TIPS: MINDER IS MEER Terwijl we proberen het plasticgebruik te verminderen draagt elke was toch bij aan de plastic soep. Kleding van natuurlijke materialen is niet altijd een alternatief. Voor bijvoorbeeld katoen is veel water en landbouwgrond nodig. Het is daarnaast een van de meest bespoten gewassen ter wereld. Wat dan wel? Inkopper: was kleding zo min mogelijk, laat het vaker luchten. En kies voor een kort programma en lage temperatuur. Ook zijn er gadgets op de markt zoals speciale wasmachinefilters, een waszak, of wasballen waar de vezels aan zouden blijven plakken. De beste tip? Koop zo min mogelijk kleding, kies voor tweedehands, huur kleding voor een speciale gelegenheid of koop kleding van milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, linnen, hennep en tencel.