De start van de run is in Leusden.
De start van de run is in Leusden. Kawan Kawan Maluku Lari

Estafette-run voor Molukkers

LEUSDEN Op 21 maart 1951 kwam het eerste schip met Molukse militairen en hun gezinnen aan in Nederland. Er volgde later nog tien schepen. Een zeer ingrijpende gebeurtenis voor deze mensen en bovendien, zoals later bleek een breekpunt in de geschiedenis van de Moluks-Nederlandse verhoudingen. Er is maar weinig kennis bij het algemene publiek over die gezamenlijke geschiedenis. ,,Er zijn helaas nog steeds pijnlijke misvattingen en vooroordelen over de Molukse gemeenschap. Dat is jammer en onterecht en dat vraagt om een verbetering van de beeldvorming over deze groep Molukse Nederlanders", aldus de groep hardlopers 'Kawan Kawan Maluku Lari', die daarom het initiatief neemt om de komst van de Molukkers naar Nederland, komend jaar 70 jaar geleden, te herdenken.

Ze doen dit met een sportieve en informatieve gebeurtenis: Een Estafette-RUN van Leusden naar Rotterdam op zondag 21 maart 2021. Deze twee plaatsen vervulden een belangrijke rol bij deze gedwongen verhuizing. Rotterdam was de havenstad waar de gezinnen ontscheepten en in Kamp Amersfoort, het voormalige concentratiekamp waar ze in eerste instantie naartoe werden gebracht, kregen ze een medische keuring.


INSCHRIJVEN Sportievelingen die willen deelnemen kunnen zich inschrijven als deelnemer. De bedoeling is dat iedere individu wordt ingedeeld in een team om de estafette-run te volbrengen. Voor meer informatie kan men mailen naar: k2mlestafetterun2021@gmail.com. Voor inschrijving: https://forms.gle/fczmEeGwSoe7ykpf9.. Kinderen kunnen zich inschrijven voor de Kids-run via https://forms.gle/D8VrRD75LWfRF772A. Zij kunnen dan de laatste honderd meters mee rennen in de groep en krijgen een leuk aandenken.