Raadslid Wim van Hell, erg blij met de fiets waarmee hij zelfstandig in Leusden op verkenning kan blijven gaan.
Raadslid Wim van Hell, erg blij met de fiets waarmee hij zelfstandig in Leusden op verkenning kan blijven gaan. Privé

ChristenUnie-SGP: Goed op weg met Lariks

Raadgever

Ziek

Zo ben je een gezond raadslid en zo lig je in het ziekenhuis, kun je niet meer lopen en ben je volledig zorgafhankelijk. Het overkwam raadslid Wim van Hell in februari van dit jaar. Hij blijkt de spierziekte CIDP te hebben, een ziekte die voor hem tot blijvende beperkingen leidt. Gelukkig kon Christiaan den Hertog hem het afgelopen halfjaar vervangen als raadslid. Vanaf eind oktober kan Wim zelf weer aan de slag als volksvertegenwoordiger.


Goedkoopst adequaat Door deze ziekte had Wim ook ineens hulpmiddelen nodig. Zoals de fiets op de foto, die hij keurig via de daarvoor gebaande wegen in Leusden, namelijk Lariks, aanvroeg.

En dan word je er als raadslid mee geconfronteerd dat iets ‘goedkoopst adequaat’ moet zijn, zoals in de beleidsplannen staat die je zelf hebt vastgesteld. Je krijgt een fiets die wezenlijk anders is dan die de fysiotherapeut van het revalidatiecentrum voorschrijft. Door je beperking glijden je voeten voortdurend van de trapper, er zit geen spiegel op. Wil je deze zaken aanpassen om veiliger te fietsen, tja, dan moet je weer het formele aanvraagcircuit in. Vast wel herkenbaar voor sommige lezers van deze krant.

Lariks Veel Leusdenaren kennen Lariks en zijn blij met de daar geleverde zorg en ondersteuning. Lariks had vanaf het begin de zaken goed op orde. Toen in 2015 de gemeente veel zorg meer moest gaan regelen, stond Lariks al lang en breed klaar om dit op te pakken. Vanuit andere gemeenten werd wel eens jaloers naar Leusden gekeken: hier was het loket van Lariks wel heel goed voorbereid op de transitie in de zorg. Lariks was ons paradepaardje.

Minder Tegenwoordig ontvangen we als gemeente steeds minder geld voor welzijn en zorg. Veel minder dan we nodig hebben. Zoals helaas in bijna elke Nederlandse gemeente het geval is. Voor Lariks is het dus een grote uitdaging om met minder geld te voldoen aan de hoge verwachtingen van raad en inwoners.

Dit leidt er toe dat er soms onbegrip ontstaat over besluiten die Lariks neemt. Onze fractie ontvangt hierover regelmatig signalen vanuit de samenleving. Inwoners met een hulpvraag, mantelzorgers, vrijwilligers, ze verwachten soms meer of andere hulp dan ze krijgen. Wat leidt tot boosheid en onbegrip. En dat lijkt ons geen goede ontwikkeling.

Altijd de juiste zorg Daarom heeft de ChristenUnie-SGP, samen met de hele raad, gevraagd om een evaluatie van de rol, taken en positie van Lariks. Zodat gemeente en Lariks scherp krijgen wat ze van elkaar kunnen verwachten.


Maar vooral zodat inwoners altijd de juiste adequate zorg en ondersteuning blijven krijgen, nu en in de toekomst. En ondertussen blijven we blij met de mogelijkheden die we allemaal hebben in Leusden! Zoals Wim dankbaar is voor zijn aangepaste fiets waarmee hij mobiel blijft.


[wim@cu-sgp.nl

[karolien@cu-sgp.nl