Maartje van Helvert: ,,Onze passie is om gezelligheid te creëren, maar onder deze omstandigheden viel dat niet mee.''
Maartje van Helvert: ,,Onze passie is om gezelligheid te creëren, maar onder deze omstandigheden viel dat niet mee.'' Marcel Koch

'Het voelde zo onnatuurlijk'

‘Ik deed mijn werk met de rem erop'

LEUSDEN Ze wilde beslist geen tent voor de deur van haar café. Wel een tuinkas. En die kwam er ook. Veel plezier heeft Maartje van Helvert van café De Swartesteegh er vooralsnog niet aan beleefd. Vrij rap nadat de tuinkas was opgebouwd, moest de horeca weer verplicht op slot. Een hard gelag.

Marcel Koch

Nee, haar gezicht staat niet op onweer. En ook in haar stemgeluid klinkt geen greintje chagrijn, boosheid of verbitterdheid door. Sowieso heeft Maartje van Helvert, uitbaatster van café De Swartesteegh, weinig of helemaal geen talent om als notoire mopperkont door het leven te gaan, die rol past haar niet.


Dat ze onlangs vanwege de snel oplopende coronabesmettingen haar bruine café voor de tweede keer heeft moeten sluiten, vindt ze, begrijp haar goed, hartstikke vervelend en een fikse financiële tegenvaller, maar het is voor haar geen aanleiding om nu de godganse dag sikkeneurig en wenend in een hoekje te gaan zitten.

Van Helvert, die vanaf haar twintigste achter de toog staat, is er eentje uit de categorie der optimisten. Type glas altijd half vol. Bovendien, zegt de Leusdense, telt ze haar zegeningen. ,,Ik ben gezond, mijn gezin is gezond en de afgelopen zeven jaar hebben we met het café financieel niets te klagen gehad.’’ Daarbij aangetekend: ,,Ons voordeel is dat we met Wendy slechts één vaste kracht in dienst hebben. Een flink aantal horecaondernemers, realiseer ik me, zal er een stuk beroerder voor staan.’’

INGETEERD We treffen Van Helvert (41) deze donderdagmiddag in haar kroeg aan de Zwarteweg, waar de stekker (wederom) uit de koeling is getrokken, de gokkasten zo dood als een pier zijn en de gehele drankvoorraad, gerangschikt naar merk, op de tafels staat uitgestald. ,,We hopen eerdaags toestemming te krijgen om drankpakketten te verkopen'', verklaart Van Helvert de opzichtige uitstalling van het assortiment. ,,Zodra die binnen is gaan we de pakketten aan huis bezorgen. Dat wordt ons alternatief voor de komende periode."

[Lees een uitgebreid Premiumverhaal op onze website www.leusderkrant.nl.