KNIPOOGJE

KNIPOOGJE


Kanskaart

Wat heeft Ons Dorp eigenlijk op het Monopoly-bord te zoeken? Ik opperde de vraag afgelopen weekend tijdens een dobbelmiddagje. Die bekende oude steden begrijp ik wel. En ook Arnhem wil ik nog voor lief nemen, maar Ons Dorp?! De gemeente bestaat niet eens. Raar.

Hm.. Misschien is het tijd om óns dorp eens op de kaart te zetten. Ja, een Leusder Monopoly-editie! Het wereldberoemde spel, in 1935 bedacht door Charles B. Darrow, kent inmiddels vele nationale en lokale varianten. Zo begreep ik dat onze buurgemeenten Amersfoort, Bunschoten en Barneveld er op dit moment heel druk mee zijn. Plaatselijke supermarkten hebben in samenwerking met uitgever Hasbro de klassieke straten laten vervangen door de bekendste in hun eigen gemeenten en klanten sparen zich daar nu een ongeluk. Leuke actie voor de feestdagen, zeker in deze coronatijd.
Maar dan kunnen wij in Leusden toch niet achterblijven? Met acht supermarkten en ruim 30.000 boodschappers lijkt me dit geen onhaalbare (spaar)kaart. Ik denk zelfs dat we een troefkaart in handen hebben met het gevarieerde stratenplan dat Leusden biedt.

Om te beginnen moeten we de onbetaalbare Kalverstraat en Coolsingel van het bord halen. En ook Den Haag, Utrecht, Haarlem, Groningen en Arnhem hebben in de editie Leusden niets te zoeken. De Brink en de Dorpsstraat in Ons Dorp? Ze bestaan niet, dus ook in dit geval ben ik even stratenveger. Hup!
Amersfoort gaf de Langestraat een plekje op zijn bord, terwijl Barneveld de Jan van Schaffelaarstraat aanbiedt voor woningen en hotels. Leusden zou in dit geval kunnen kiezen voor de straten in het centrum, maar persoonlijk vind ik de Blekerij, Brouwerij en Grutterij niet zo charmant. Het Erf wel, als centraal plein en de voortuin van het Huis van Leusden. Daarnaast zou ik opteren voor de slagaders binnen onze gemeente, van Hamersveldseweg en Hessenweg tot Asschatterweg. De historische Lisidunalaan mag uiteraard niet ontbreken, net als de Dodeweg.

Bij de vier stations Noord, Oost, Zuid, West stuiten we op een probleem. Station Leusden werd in 1926 immers gesloten en het enige spoor dat ons dorp nog rest, is dat van de Ponlijn. Zouden we de stations bij Monopoly Leusden misschien kunnen vervangen door vier kerken? Of zouden we, als contrast met het onroerend goed, de groene pijlers van Leusden hier kunnen etaleren? Dat vraagt van de spelers een duurzame investering. Heel modern!
Het moge duidelijk zijn dat de plaatselijke makelaardij en hypotheekverstrekkers garen spinnen bij het uitgeven van dit spel, dus een voorfinanciering ligt voor de hand. En wanneer we op het bord nou een paar velden inruimen voor aandelen AFAS, ARAG en Pon? Kassa!

Ik ga mijn favoriete supermarktmanager eens even aan zijn gele stropdas trekken. Zoekt u alvast naar de dobbelstenen?


[Marco Bosmans
[bosmans@xmsnet.nl