Marga Rabouw (l) en Anita van der Vlist bij hun geupcyclede kledingstukken.
Marga Rabouw (l) en Anita van der Vlist bij hun geupcyclede kledingstukken. Mariska Stehouwer

'Anders naar dingen kijken'

Ontwerp-wedstrijd van Oud naar nieuw

LEUSDEN Maak van oud textiel een nieuw kledingstuk is de opdracht van de ontwerpwedstrijd. Het is een initiatief in het kader van Duurzaam Doen van de gemeente Leusden, gecoördineerd door De Groene Belevenis en georganiseerd door Anita van der Vlist van textielatelier Mod’ani en Marga Rabouw van Rabouw Art.

Mariska Stehouwer

De samenwerking tussen Van der Vlist en Rabouw kreeg vaste vorm in de zomervakantie waar zij in eigen ateliers aan de Olmenlaan 8 een textielfestival organiseerden voor de jeugd. Dit textielfestival waarbij ook gebruikt gemaakt werd van restmaterialen was een groot succes. Hun samenwerking krijgt nu een vervolg in deze ontwerpwedstrijd voor jong en oud. Hier worden alle bewoners van Achterveld, Leusden en Stoutenburg uitgedaagd om een nieuw kledingstuk te ontwerpen uit oud textiel.

UP- EN RECYCLEN Bij het textielatelier wordt al veel gebruikt gemaakt van restmaterialen. ,,Veel Leusdenaren weten mij al te vinden voor restanten knopen of wat dan ook. Overal kan je wel iets van maken,” geeft een enthousiaste Van der Vlist aan. In het door haar uitgegeven naaimagazine ZigZagZoom voor de jeugd is een terugkerend onderwerp het upcyclen van kledingstukken. Zo is er in de laatste uitgave een wikkelrokje van stropdassen gemaakt. Naast schilderen is kunstenares Rabouw steeds meer bezig met het maken van kunstobjecten van gerecycled materiaal zoals een jas gemaakt van filterzakjes van thee of een wandkleed maken van de pluizen uit de droger.

VOORTDUREND PROCES De creatievelingen geven nog wat tips mee: ,,Niet alles hoeft volgens het boekje, het gaat er om dat je anders naar dingen gaat kijken. Kijk eens wat je nog kunt met oude overhemden of stropdassen. Zo kan je van t-shirts repen scheuren en daar bijvoorbeeld weer een kledingstuk van breien of met een weefraam weven. Mocht een kledingstuk nu net iets teveel zijn, dan zijn er ook nog de categorieën hoeden, petten en tassen waar je je creativiteit in kwijt kunt. Het zou zo leuk zijn als er een beweging ontstaat dat je met elkaar gaat kijken wat er aan materialen is en wat daar weer van gemaakt kan worden.” Zelf gaan ze ook nog flink aan de slag. Van een aantal wollen dekens en mooie gordijnstalen willen zij deze stoffen upcyclen naar een draagbare jas. Beiden spreken de hoop uit dat dit het begin is van een jaarlijks terugkerende activiteit. ,,Het gaat uiteindelijk om bewustwording. Je gaat breder denken maar ook anders naar dingen kijken en dat is een voortdurend proces.”

PRIJSUITREIKING Uiterlijk 14 november moeten de nieuwe oude kledingstukken binnen zijn en worden ze geëxposeerd in het Huis van Leusden. Eind november vindt de prijsuitreiking plaats door Erik van Beurden, de wethouder met duurzaamheid in zijn portefeuille.

[Meer informatie staat op www.leusderkrant.nl.

[Meer informatie over de ontwerpwedstrijd:https://www.modani.nl/c-5458254/ontwerpwedstrijd-van-oud-naar-nieuw/