Leusdenaar Dick Klaassen heeft de Kampzegel ontworpen.
Leusdenaar Dick Klaassen heeft de Kampzegel ontworpen. Dick Klaassen

Leusdenaar ontwerpt speciale Kampzegel

17 maart 2020 om 03:23

De Stenen Man en roos in prikkeldraad

LEUSDEN Op 19 april wordt herdacht dat op 19 april 1945 de Duitse bezetter het ‘Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort’ aan het Rode Kruis overdroeg. Het thema is 75 jaar vrijheid. Voor de zesde keer wordt ook een speciale Kampzegel uitgegeven. Deze is ontworpen door Leusdenaar Dick Klaassen. Het is niet de eerste keer dat hij een Kampzegel ontwerpt.

De overdracht aan het Rode Kruis betekende het einde van het lijden van de gevangenen die daar op 19 april 1945 nog zaten. Veel andere gevangenen zijn door de Duitsers vanuit Kamp Amersfoort op transport gesteld om meestal niet meer terug te komen. In 2011 werd de Herdenking in de Leusdense Postzegelvereniging De Loupe besproken en spontaan ontstond het idee om een speciale postzegel uit te geven. Binnen 24 uur was er contact gelegd met de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De directeur van de Stichting was direct enthousiast en vervolgens stak Dick Klaassen veel tijd en energie in een ontwerp dat buitengewoon fraai genoemd kan worden.

De zegel toont De Stenen Man, het beeld dat een gevangene voorstelt vlak voordat hij wordt gefusilleerd. Ook de roos in het prikkeldraad, het symbool van de Stichting heeft Dick in de zegel verwerkt. De zegel werd in een velletje van tien verkocht. Het idee is dat het Kamp deze zegels met een opslag verkoopt aan belangstellenden en daarmee wat extra inkomsten en bekendheid verwerft. Het eerste exemplaar daarvan werd op 19 april 2011 uitgereikt aan de oudste, nog in leven zijnde, ex- gevangene van Kamp Amersfoort.

In de jaren daarna is dat een aantal jaren herhaald en nu in 2020 opnieuw. De Stenen Man en de roos in prikkeldraad staan er herkenbaar opnieuw op, nu tegen een achtergrond van foto’s van voormalige gevangenen.

GETRIGGERD Voor Dick Klaassen was het in 2011 niet de eerste postzegel die hij ontworpen heeft, wel de derde. Hij werd getriggerd door een andere verzamelaar die zelf een postzegel ontworpen had. Na twee ontwerpen voor de Loupe was de eerste Kampzegel zijn proeve van bekwaamheid. Daarna heeft hij nog twaalf andere postzegels ontworpen. Hij heeft naar eigen zeggen geen specifieke artistieke talenten, maar kan goed met een PC omgaan en diverse technieken combineren. Er zitten geen eigen grafische (deel-) ontwerpen bij. De zegels bestaan uit een afbeelding die geplaatst wordt in een kader dat voorgeschreven is door PostNL. Daarin staat de landsnaam en de frankeerwaarde. Bij het ontwerp is het zaak er goed op te letten dat het goed in het kader past, met de juiste hoogte/breedte verhouding. De zegel is zo klein dat details al gauw wegvallen en daar moet de ontwerper goed rekening mee houden.

Wie belangstelling heeft; het velletje met tien zegels kan worden besteld door het versturen van een mail met naam, adres en het gewenste aantal velletjes aan penningmeester@deloupeleusden.nl. Het is ook te koop in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort.


De prijs is 13 euro per velletje, waarbij dan - indien relevant - de verzendkosten (0,91 euro).

De ontworpen Kampzegel
Het velletje Kampzegels