Verbieden leidt niet tot stiekem meer alcohol drinken.
Verbieden leidt niet tot stiekem meer alcohol drinken. De Heelkom - W. Koch

Alcohol bij kinderen verbieden

17 maart 2020 om 16:31

'Wie pakt de handschoen op?'

ACHTERVELD Ouders moeten alcohol drinken bij hun kinderen verbieden. Dit leidt niet tot stiekem meer alcohol drinken. Die boodschap had kinderarts Nico van der Lely op een voorlichtingsavond die werd gehouden bij SV Achterveld.

Arnoud J Spaaij

Mede-organisator van de avond, huisarts Willem Koch, is vanuit zijn professie echt wel wat gewend. Maar Koch was toch onder de indruk van het verhaal van Van de Lely: ,,Er werden toch behoorlijk schokkende feiten verteld", zegt Koch over het verhaal Van der Lely.

Van der Lely is werkzaam in het Reinier de Graaf ziekenhuis en richt zich op alcoholproblematiek bij jongeren. De voorlichtingsavond werd gehouden in het kader van de actie IkPas, die staat voor veertig dagen geen alcohol gebruiken, een initiatief in gemeente Leusden dat door veel organisaties wel breed gedragen wordt.

En hoewel de organisatie de avond succesvol noemt, was er maar matig belangstelling vanuit de politiek en al helemaal niet vanuit ouders die zelf voorzien in een keet waar kinderen alcohol kunnen drinken. Want met name dat laatste bleek echt een onderwerp, al was de doelgroep eigenlijk de voetballers van SV Achterveld en hun ouders.

SCHOKKENDE ERVARINGEN Kinderarts Nico van der Lely somde in hoog tempo zijn schokkende ervaringen op met alcohol bij kinderen. Die logen er niet om.

Meisjes gaan sneller 'out' dan jongens en hebben meer negatieve ervaringen zoals verkrachtingen als ze gedronken hebben. Jongens worden agressief en overmoedig door alcohol. Daardoor overlijden ze vaker aan ongelukken en valpartijen en soms stikken ze in hun eigen braaksel.

COMAZUIPEN Hoewel Van der Lely een duidelijke boodschap tegen alcoholgebruik bij jongeren wil ventileren kan niet worden voorbij gegaan aan zijn expertise en de feiten. Twee keer comazuipen bij pubers zorgt voor 10-15 punten IQ-verlies. ,,Je blijft daarna dus de rest van je leven dommer", aldus Van der Lely tegen zijn deels jonge publiek in de zaal.

Ouders en begeleiders van alcohol gebruikende kinderen hebben een enorme verantwoording als ze kinderen toestaan alcohol te drinken. In Nederland lopen er rechtszaken tegen ouders van 'keten' die door andere ouders verantwoordelijk worden gehouden voor het 'comazuipen' van hun kind.

Koch hoopt op een samenwerking tussen ouders, sportverenigingen en de gemeente zodat het alcoholgebruik teruggebracht kan worden. Koch roept dan ook op: ,,Wie pakt de handschoen op?"