Afbeelding
Prive

Maatregelen coronavirus

17 maart 2020 om 11:21

Gevolgen voor het sociale verkeer

LEUSDEN De afgelopen dagen en weken zijn steeds meer maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op scholen worden geen lessen meer gegeven, de kinderopvang is gesloten, werknemers die dat kunnen werken zoveel mogelijk vanuit huis, sportclubs hebben hun activiteiten opgeschort, café's en eetgelegenheden zijn gesloten, evenals theaters, bioscopen, sportscholen, koren staken hun repetities, in de kerken vinden geen samenkomsten meer plaats en de bibliotheek is dicht.

GEZINNEN Voor gezinnen en mensen met huisgenoten is het thuisblijven vanzelfsprekend veel minder ernstig dan voor alleenstaanden. Paul van Lange (58), hoogleraar sociale psychologie aan de VU wordt in de Volkskrant geciteerd: 'Ik kan me zelfs voorstellen dat je sterker tot elkaar komt als je op elkaar bent aangewezen. Je hebt opeens tijd om een gesprek te voeren. Zeker in gezinnen waarin de kinderen al deels zelfstandig zijn kan het positief werken om even tot elkaar veroordeeld te zijn.' Voor gezinnen met jonge kinderen kan hulp bij (korte) oppas door buren of buurtgenoten soms zeer wenselijk zijn.

OUDEREN EN ALLEENSTAANDEN De huidige periode van sociale afsluiting is echter zwaar voor met name alleenstaanden en ouderen, een groep die zich sowieso al meer zorgen maakt omdat ze een gevoelig doelwit vormt voor het virus. Van Lange stelt: 'Mensen zijn sociale dieren, menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel. Vooral in tijden van onzekerheid, angst en stress is de interactie met mensen onontbeerlijk. Andere mensen vormen een buffer tegen de werkelijkheid, we voelen ons veilig in een groep'. Interactie is belangrijk voor de hersenen. Tijdens gesprekken word je geprikkeld, uitgedaagd, je doet je best om een redenering af te maken. Van Lange: 'Je prefrontale cortex is dan voortdurend geactiveerd. Dat is gezond. Zonder die activatie wordt de kans groter dat mensen zich lusteloos en minder fit gaan voelen.' Zijn adviezen variëren van simpele fysieke voorschriften – blijf bewegen, pak genoeg zonlicht, eet groenten – tot sociale, vooral virtuele steun: neem bijvoorbeeld online contact op met oude vrienden en ga liever (video)bellen dan appen of mailen.

MOGELIJKHEDEN Een belangrijk negatief gevolg van de huidige sociale onthouding, is dat kwetsbare ouderen zelf niet meer hun dagelijkse boodschappen gaan doen. Gelukkig zijn er in Leusden veel mogelijkheden elkaar bij te staan. De wijkverenigingen hebben daarvoor al acties opgezet. In buurten waar geen wijkvereniging bestaat, kan men contact opnemen met de Huiskamer van Leusden. Verder kan WensboomLeusden, ondanks het feit dat deze door de sluiting van de bibliotheek niet meer bereikbaar is op de vertrouwde manier, een rol blijven spelen in de hulpverlening. Al deze mogelijkheden worden in het onderstaande artikel behandeld.