Geconcentreerd werkt Paula in het glas-in-loodatelier.
Geconcentreerd werkt Paula in het glas-in-loodatelier. Arnoud J Spaaij

'Je mag [fouten maken]'

Paula werkt al weer een tijdje in het glasatelier. Janneke Wubs, gedetacheerd vanuit zorginstelling Amerpoort, begeleidt haar. ,,Toen Paula begon was ze onzeker over wat ze kon", legt Wubs uit over de medewerkers in dagbesteding. ,,De technieken voor glas-in-lood bewerken, zoals glassnijden, glas in het lood zetten en solderen, zijn makkelijk te leren en al snel maken deze mensen mooie dingen. Iedereen krijgt tijd en ruimte, we werken zo veilig mogelijk. Daarbij staat het sociale aspect voorop."
Paula voelt zich inmiddels helemaal thuis en heeft al meer zelfvertrouwen. Ze vertelt over het werk dat ze doet en stelt zelfs vragen aan de journalist. Voor de foto mag ze zelf kiezen hoe ze erop wil, kijkend naar de camera of geconcentreerd op haar werk.

POSITIEVE BENADERING Het team van De Witte Raaf is heel divers samengesteld. Er werken vaste krachten, zzp-ers, stagiaires en cursisten. ,,Voor mensen die dagbesteding volgen is werken in dit bedrijf juist mooi omdat ze daarmee deel uitmaken van het maatschappelijke leven", zegt Ravenhorst. ,,En je mag hier fouten maken, want daar leer je het meest van en dat geeft kwaliteit."
Centraal bij de Witte Raaf staat de positieve benadering. Er wordt vooral gekeken naar wat mensen wèl kunnen. Het werk sluit dan aan bij wat ze zelf willen en kunnen. Iedere medewerker heeft toch zo zijn of haar eigen talenten en wat is nou leuker dan werk doen waar je zin in hebt en goed in bent.

REÏNTEGRATIE De dagbesteding vanuit Amerpoort is nu nog drie dagen en wordt uitgebreid naar vier dagen. Er waren al langer op incidentele basis mensen in de dagbesteding via een PGB, WMO of voor een re-integratietraject. De Witte Raaf wordt daarom zelf in 2012 zorgaanbieder.
Er is veel mogelijk bij De Witte Raaf. Ravenhorst doet ook mee aan de Ambachtsacademie. Dat is speciaal voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, veertigplussers die een ander vak willen leren volgens het leerling, gezel, meestersysteem. Zodat ze worden opgeleid tot ambachtelijk ondernemers en na twee jaar hun eigen bedrijf kunnen starten om ook weer de mooiste dingen van glas te gaan maken.

WORKSHOP Van 21 tot 27 juni verzorgt de Witte Raaf een workshop in Frankrijk. Uitgebreide informatie daarover staat op de website website of kan telefonisch worden gegeven.

a Glasstudio De Witte Raaf Soesterweg 310, 3812 BH Amersfoort T 06-31188744 | glasinlood-dewitteraaf.nl