Dansbroeder Kevin verzorgt één van de vele activiteiten in het Gasthuis.
Dansbroeder Kevin verzorgt één van de vele activiteiten in het Gasthuis. St. Pieters en Bloklands Gasthuis

'Voor iedereen is [er iets te doen']

Het is dankzij vrijwilligers en aansturing van Maaike Kruis en Dianne Maaskant, activiteitenbegeleiders bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, dat de inwoners van de locatie Wervershof een goede tijd hebben. In het Gasthuis in Vathorst wonen ruim honderd inwoners. Een deel op kleinschalig wonen, speciaal voor mensen met dementie. Het andere deel woont zelfstandig maar krijgt zorg en hulp waar nodig. Voor beide groepen is, voor zeven dagen per week, een activiteitenprogramma samengesteld. Dit aanbod is ontstaan vanuit de behoefte van de bewoner. Kruis: ,,De behoeften verschillen en daar passen we ons aanbod op aan. Je wordt hier gezien, dat is ons uitgangspunt."

BEAUTY-OCHTEND De activiteitenruimte is huiselijk gemaakt met spullen die door families van oud inwoners aan het huis zijn geschonken. Het is een knus plekje voor verschillende activiteiten, waaronder de beauty-ochtend en het voorlezen. Ook kunnen de bewoners al meer dan tien jaar schilderen, sinds vorig jaar bridgen met Willem en Joke en wagen ze op maandag een dansje met dansbroeder Kevin, verzorgende-IG. Centraal ligt de grote tuin, dé plek voor ontmoeting en activiteiten in de zomer. ,,Als je in de tuin bezig bent, komen bewoners één voor één naar buiten. De tuin is zo belangrijk voor mensen omdat dit het enige stuk groen is dat ze hebben, het is echt hun tuin." Dit jaar zet de activiteitenbegeleiding in op kunst en cultuur. Voorbeelden zijn een uitstapje naar een musical in Flint en een bezoek aan museum Flehite. Twee dingen die niet mogelijk geweest zouden zijn zonder steun van de stichting Vrienden van St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Verhalen van dergelijke uitjes zorgen steevast voor kippenvel, wensen van het initiatief 'De Wensfee' nog het meest. Bewoners kunnen hun wens ophangen aan het beeld, de vrouwen van het gasthuis vervullen ze. Zo werd een mantelzorger van een bewoner van Zorg Thuis een dagje wellness aangeboden. Onlangs mocht een andere bewoonster met haar familie naar de Amsterdamse Albert Cuyp-markt. Maaskant: ,,Bewoner en familie hebben een geweldige dag gehad, dat gun je iedereen."

GEHEUGENKOOR Speerpunt voor bewoners van kleinschalig wonen is het starten van een professioneel geheugenkoor, begeleid door pianist/dirigent, voor bewoners én hun familie. Een waardevol initiatief als gesprekken met een dementerend familielid lastig worden. ,,Plezier is belangrijk maar herkenning ook. Het besef dat ze de liedjes van vroeger nog kennen, geeft mensen een prettig gevoel."

a https://www.pietersenbloklands.nl