Henk van 't Hof van Slaaphof Slaapcomfort: goed slapen is afhankelijk van meerdere factoren.
Henk van 't Hof van Slaaphof Slaapcomfort: goed slapen is afhankelijk van meerdere factoren. Foto: Slaaphof / Henk Merjenburgh

Een [goede nachtrust] is meer dan een goed bed

De tegengestelde beweging is een populaire slogan in beddenland. De consument wordt belaagd met de uiting 'one size fits all'. ,,Maar of het om schoenen, brillen of een bed gaat; ieder mens en lichaam is anders. De negatieve bewering zet mensen aan het denken. Wij kijken heel sterk naar verschil in postuur: een man met brede schouders of vrouw met brede heupen. Gewicht speelt een rol, maar veel minder dan mensen denken'', aldus Van 't Hof.

DNA-METING Daarom doet Slaaphof Slaapcomfort in eerste instantie een DNA-meting: een profielmeting van het lichaam. ,,Schouders, taille en heup worden opgemeten. De meting van het lichaamspostuur is van toepassing op het matras én de bodem. Het profiel dat bij jou past zorgt dat je goed ligt, doordat het bij schouders, taille en heup de ondersteuning geeft die je lichaam nodig heeft. De tendens is dat mensen niet meer één groot matras kopen, maar twee kleine matrassen voor een passende ligplek."

Om zijn visie te ondersteunen geeft Van 't Hof het voorbeeld van de autostoel met harde of zachte zitting. ,,Kun je hem niet naar voren of achter zetten, past het nog niet. Een afdruk in het zand van je lichaamssilhouet maakt het strand aangenaam om op te liggen. Je ligt zo in de vorm die je nodig hebt."

NACHTRUST VERBETEREN Ook kijkt Slaaphof Slaapcomfort steeds meer naar omstandigheden die de nachtrust beïnvloeden. Bepalende factoren zijn alcohol, cafeïne, verandering in biologische ritme, werkdruk, stress, de verhouding in- en ontspanning en mobiel schermgebruik. ,,Door een druk leefpatroon gaan veel mensen overprikkeld naar bed. Diepe slaap verschuift dan naar lichte slaap. Steeds meer mensen lopen tegen een burn-out achtige toestand aan en het slapen wordt minder. Je hebt behoefte aan een goed slaapritme. Is dat niet in orde, dan ga je op het meest luxe bed niet goed slapen."

SLAAPRITME Slaaphof Slaapcomfort kijkt hoe iemand goed kan slapen en heeft een computergestuurd apparaat om dit te meten. ,,Mensen met slaapproblemen kunnen een week lang een sensor meekrijgen die ze in hun bed leggen en het slaapritme meet. Via een app op hun mobiel is het slaapgedrag te zien. Wij kunnen daar veel uit halen. Als je een paar dagen stopt met alcohol, laat de app zien wat het effect is.''

De adviseursrol wordt steeds belangrijker; coaching begint al bij de intake. ,,Wij kijken naar een sterker of gevoeliger lichaam, de leefstijl en het bed. We analyseren waar het probleem ligt en op welk gebied er de meeste vooruitgang valt te boeken. Ook in de aftersales besteden we hier aandacht aan: onze website plaatsen we artikelen over leefritme, voeding, beweging en voorkomen van stress en sturen nieuwsbrieven om daarop te wijzen."

VERNIEUWD ASSORTIMENT Slaaphof Slaapcomfort is sinds 2012 gevestigd in een nieuw eigen pand aan de Deventerweg en heeft twee jaar geleden de hele benedenverdieping een update en upgrade gegeven. ,,Het bed mag weer iets mooier zijn en meer kosten. Beneden staan nu de luxere slaapsystemen met meer ergonomie en comfort. Dit betreft de middenklasse en hoger: systemen van Ergosleep, Schramm, Swissflex en Somnus."

TRAAGSCHUIMPRODUCTEN Boven wordt het segment tussen 2.000-5.000 euro aangepast. ,,Dit betekent dat met Pasen het merk Eastborn weer zijn intrede doet. We introduceren de nieuwe collectie: een mooi Hollands bed voor een goede prijs. We zien een toenemende vraag naar traag-schuimproducten. Het op dit gebied in Nederland grootste merk Tempur gaan we met Pasen ook groot neerzetten. Na de zomer komt een update met natuurlijk slapen."

a Slaaphof Slaapcomfort, Deventerweg 2 Harderwijk. Tel: 0341-410164, www.slaaphof.nl