Met een nieuwe werkgroep begint de KunstKijkRoute aan de jubileumeditie.
Met een nieuwe werkgroep begint de KunstKijkRoute aan de jubileumeditie. Ax-Alexander Luigjes

[KunstKijkRoute] Amersfoort viert 25-jarig bestaan

Het initiatief van de KunstKijkRoute Amersfoort komt van Hens Huurdeman. In 1994 benadert Huurdeman kunstenares Wilma Luigjes om samen de route op te zetten. ,,We zijn toen gelijk op de fiets gesprongen om andere Amersfoortse kunstenaars te ontmoeten en te vragen of ze mee wilden doen", vertelt Luigjes lachend. De organisatie vraagt om een bescheiden startsubsidie aan de gemeente. Dat mislukt, maar dankzij Rotary Amersfoort-West kan het evenement toch van start gaan.

EERSTE KEER Luigjes kan zich de eerste zondag dat de KunstKijkRoute Amersfoort werd georganiseerd nog goed herinneren. In januari 1995 gingen de deuren van de ateliers voor het eerst open, met succes. Ze weet nog hoe de mensen langs elkaar heen schuifelden in haar atelier, het veroorzaakte bijna een soort opstopping. Die zondag had de kunstenares ruim 300 bezoekers in haar atelier.

NIEUWE DINGEN Na de eerste editie gaat het hard en staan kunstenaars in de rij om zich aan te sluiten bij het initiatief. Het aantal bezoekers loopt na een half jaar wel iets terug naar negentig, maar de organisatie is niet ontevreden. ,,We verzonnen de gekste dingen. Zo heeft Louis Houet de kijkdagen nog verlevendigd met zijn muziek. In verschillende ateliers bracht hij met zijn koor een muzikale intermezzo ten gehore."

ONTMOETING Veertien jaar geleden sloot ook kunstenares Trudi Willenborg zich aan bij de route. Dit jaar zit ze ook in de werkgroep voor het jubileum. En al heeft de organisatie van de KunstKijkRoute door de jaren heen wat opvallende of zelfs gekke dingen in het programma opgenomen, het doel is hetzelfde gebleven. Willenborg: ,,Je komt bij de kunstenaar in het atelier. Je kunt precies zien hoe hij of zij werkt. Dat is in een galerie toch anders." Luigjes valt haar bij: ,,Ik krijg ook vaak vragen over de verf die ik gebruik. Het is gewoon leuk om met de mensen in contact te komen, daar draait het om."

De werkgroep bestaat naast Luigjes en Willenborg uit Dennis Spelt, Riejanne Boeschoten, Willem van Roozendaal en Foktjen Koning. De jubileumeditie zou op zaterdag 18 een zondag 19 april worden gehouden, maar die is door de corona-crisis van de kalender gehaald. Of er dit jaar nog een KunstKijkroute komt en zo ja wanneer is nog niet bekend. Hou voor actuele informatie de website in de gaten!

a Meer informatie over de jubilerende Kunstkijkroute op: www.kunstkijkroute.nl