Martin, Jeannette en Maarten Wolswinkel zijn trots op de nieuwe winkel.
Martin, Jeannette en Maarten Wolswinkel zijn trots op de nieuwe winkel. Arnoud J Spaaij

Vertrouwd in hagelnieuwe boerderijwinkel

Voer voor paarden, honden, kippen en ook koeien en geiten wordt tegenwoordig geproduceerd in de fabriek die staat op plek waar eens de korenmolen De Zandbrinkermolen stond. Want naast de nieuwe winkel, waar allerlei benodigdheden voor op het erf of in de tuin worden verkocht, is de firma Wolswinkel in de wijde omgeving voor veel melkveebedrijven nog steeds een belangrijke leverancier. Een team van specialisten werkt er aan de productie van krachtvoer voor melkvee.

MOLEN UIT AMSTERDAM Eigenaar Maarten Wolswinkel vertelt in een vlot tempo de geschiedenis van het bedrijf. ,,In 1877 waren er teveel molens in Amsterdam. Eén van de molens, de Eendracht, moest daar weg. Het was in Amsterdam een houtverfmolen, maar hier werd de molen als korenmolen weer opgebouwd en kreeg de naam Zandbrinkermolen."

ZELFSTANDIG MOLENAAR Maarten's opa kocht in 1924 de molen en begon er als zelfstandig molenaar maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog staken soldaten van het Nederlandse leger de molen in brand omdat Duitse militairen er een observatiepost hadden.

VIERDE GENERATIE De restanten van de molen werden afgebroken en er kwam een nieuwe malerij. De familie Wolswinkel bouwde het bedrijf weer op. Maarten's vader en oom namen de zaak over en 1983 kwam hij zelf ook in het bedrijf. Toen verrezen ook de hoge silo's die nu karakteristiek zijn voor de fabriek. Naast voer werden er steeds meer andere producten verkocht. Gereedschappen, afrasteringen en ook andere toebehoren voor dieren. ,,We hebben een diversiteit aan agrarische benodigdheden en ook honden- en kattenvoer, potgrond, bestrijdingsmiddelen en gereedschappen voor erf en tuin," zegt Martin Wolswinkel. Hij is de vierde generatie en beoogd opvolger. Martin werkt dan inmiddels ook mee, zowel in de mengvoerproductie als in de nieuwe winkel.

MEER PRODUCTEN De nieuwe boerderijwinkel is vorig jaar gebouwd naast de bestaande fabriek. Compleet met een ruime parkeerplaats die laden en lossen gemakkelijk maakt. Het moderne pand bevat een comfortabel kantoor en geïntegreerd de is hal voor het zakgoed. Klanten kunnen ook daarin nu zelfstandig een keuze maken.

LEVERINGSPROGRAMMA Het leveringsprogramma is voor vaste klanten grotendeels vertrouwd al is er wel degelijk meer keuze in de winkel. Echtgenote van Maarten, Jeannette Wolswinkel helpt ook regelmatig mee in de zaak en vertelt: ,,We hebben wel wat nieuwe producten toegevoegd. Voor huisdieren is het programma bijvoorbeeld uitgebreid. Toch was het voornamelijk wennen in de nieuwe situatie. Ook voor Henk-Jan van Ee. Hij is administrateur en was al heel vaak het gezicht dat mensen in de winkel zagen." Er is veel nieuw en toch blijven veel dingen vertrouwd bij het oude.

a JJ Wolswinkel B.V.Asschatterweg 64A, 3831JW Leusden | 0342 452 000. Openingstijden winkel: maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:30 uur en 13:30 tot 18:00 uur, zaterdag van 9:00 tot 12:30 uur

Het assortiment is voor vaste klanten grotendeels vertrouwd.