Afbeelding
Ko Groen

Vieren in de nacht

Vieren in de nacht

LEUSDEN De dageraadviering wordt gehouden bij het opkomen van de zon, om 06.00 uur. Frank Jansen is al vanaf het begin bij de viering betrokken en hij is er nog steeds enthousiast over.

,,Pasen beleef je hier heel intens en doordringend. De viering begint in de nacht, bij het kruis en rond de vuurkorf. Je voelt de kou, de stilte, de dood en de vertwijfeling tijdens het zingen. Dan dringt het besef door dat we gefaald hebben, dat dingen ons uit handen geglipt zijn, dat we niet gedaan hebben wat we wilden doen. Dat helpt om te beseffen waar Pasen om draait."

Bij de vuurkorf ligt pen en papier. Je kunt je verdriet, angst en teleurstelling opschrijven en in het vuur gooien. Daarna wordt de Paaskaars aangestoken en naar binnen gedragen. Binnen wordt gezongen en gebeden. De viering eindigt met het lezen van het Paasverhaal, over de vrouwen bij het lege graf. Dan worden ook de klokken geluid. Frank: ,,Dat moment is zó mooi. De nacht is verdwenen. Een nieuwe tijd begint. We zingen het uit van blijdschap: Christus onze Heer verrees, halleluja!"