De winkel van The Vault aan de Kerkstraat in Voorthuizen.
De winkel van The Vault aan de Kerkstraat in Voorthuizen. Bert Lichtenberg

De meest inspirerende werkruimte van de Veluwe. Dankzij The Vault

Extravagant, luxe, rijkdom, authenticiteit, oorsprong. Termen die bij me opkomen als ik denk aan de winkel van Jan-Willem ter Haar. Mijn hart maakt sprongetjes van zijn mooie spullen. Vondsten met een ziel. Gevonden in een oud kasteel diep in Frankrijk. Of op de antiekmarkt in Praag. Jan-Willem begint te vertellen met een niet te stoppen passie over een fauteuil dat net binnen is gekomen. Zojuist was dit nog een gebloemde stoel. Maar ineens is het een geheel handgemaakte 120 jaar oude vintage vondst van een bekende fabrikant. En hij zit ook nog fenomenaal. Hebben.

Heel eerlijk; ik moest even landen toen ik voor het eerst zijn winkel binnenkwam. Twee keer kijken. Zeker een minuut langs alle pracht en praal lopen voordat ik het echt snapte. En dat is best gek, want ik heb acht jaar lang huizen ingericht. Ik ben van huis uit geen interieurstylist, maar heb wel vorig jaar mijn interieurbureau verkocht en veel, heel veel huizen in mogen richten.

PARELS Maar The Vault kan ik niet grijpen. Niet in een hoekje stoppen of vastpakken. Maar het greep me wel. Direct. Bij m'n lurven. Ik word er warm van en wil nog een rondje lopen. Nog eentje dan. In de ruime winkel loop je langs vintage meubels. Parels. Prachtige oude materialen. Maar ook misschien de lamp die vroeger bij je oma in hal hing. Ik heb heel even de tijd nodig om er doorheen te kijken. En dan zie ik het. Ineens. En overal.

MIJN LUXE KANTOOR Vorig jaar bouwden mijn man en ik een nieuw kantoor aan huis en we wilden de inrichting anders. Niet het gebaande pad of de zoveelste gekopieerde Scandinavische stijl. Wat ik wel wilde, wist ik eigenlijk niet zo goed. En toen liep ik op m'n eerste vrije dag na de verkoop van mijn winkel, binnen bij Jan-Willem. The rest is history. Mijn kantoor: de mooiste, meeste luxe en meest authentieke en inspirerende werkruimte van de omgeving. Van de hele Veluwe durf ik wel te zeggen. Minimaal.

De vintage krukken vond hij in London. De bureaustoelen in Parijs. De tafel in een oud stoffen atelier eveneens in Parijs en werd verbouwd tot een werkbaar bureau. Ha, het is ook nog praktisch! De stoffen op een markt in Iran en op de kroonluchter - van mijn favoriete merk Stout - werd ik op slag verliefd in de winkel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het hele traject deden we samen. Het resultaat was een voortvloeisel van een natuurlijke samenwerking waarin we praatten, ideeën uitwisselden. Jan-Willem luisterde en kwam altijd met een verbluffend item aan. Altijd raak. Altijd gedurfd, dat wel. Maar hé; het is anders! En er is geen tweede van....

ANDERS DAN ANDERS En nou hoor ik je denken: Ha, lekker makkelijk als je uit de interieurwereld komt. Juist niet. Ik vond het retespannend. Want The Vault is anders dan anders. Maar vertel aan Jan-Willem wat je mooi vindt, loop 300 rondjes door zijn winkel en wijs wat items aan waar je hart sneller van gaat kloppen. Zeur tegen hem. Ga sparren. Hij luistert naar je. Is wel een tikkeltje eigenwijs- maar die eigenschap moet je maar op de koop toenemen. Je krijgt namelijk wel een verbluffend interieur. Een interieur met een ziel.

[Geschreven door Martine van den Berg. In 2011 startte ze haar winkel Liberty Lifestyle in Amersfoort en verkocht deze in 2019. Op 1 mei komt haar boek "Preggy" uit. Eerlijk, scherp, soms cynisch en met enige zelfspot beschrijft ze haar leven als zwangere vrouw met de ambitie om alles te houden zoals het ooit was.

Website: www.thevaultinteriors.nl
Instagram: thevaultantiques
Facebook: The Vault Antiques and Interiors
LinkedIn: the/vault/interior

Jan-Willem ter Haar.
De meest authentieke werkruimte van de Veluwe.
Afbeelding
Een stijlvolle boekenkast.
Vintage krukken uit Londen in het kantoor van Martine van den Berg.