KNIPOOGJE

KNIPOOGJE

Monumentje

Vorige week deelden Ronald Polak en ik deze krantenpagina. Terwijl ik de lente vierde, sprong de voorzitter van de Historische Kring Leusden links naast mij in de bres voor het oude gemeentehuis. Zijn dappere betoog dwong respect af en het leek me dan ook niet gepast hem aan of af te vallen. Nu zijn reddingspoging de aandacht heeft van de politiek, wil ik er nog wel een woordje aan wijden. Voorop gesteld: de voorzitter en de columnist delen de liefde voor oud (en nieuw) Leusden. Ik ben er getogen en mag graag getuigen van vroeger, toen alles nog goed was, ahum. Maar ondanks dat gemijmer, laat dit gebouw me koud. Burgerlijke onwetendheid misschien, maar toch.

Veel meer koester ik zijn voorganger, aan de overkant van de Burgemeester de Beaufortweg. Vanwege de geschiedenis (1880!) en om het neoclassicisme van ene bouwmeester G. van den Bongaard. Hier zie ik in gedachten mannen met snorren, zakhorloges en dikke bolknakken tussen de lippen. De hoed op het rek, paperassen op het eiken bureau en in de la? Een flesje jonge klare. Nee, dat visioen heb ik niet bij het huis op Hamersveldseweg 2, slechts 64 jaar oud. Zo zijn er trouwens wel meer nummertjes aan deze straat, die stoeien met de verleden en tegenwoordige tijd. Fietst u even mee, meneer Polak?

Op 22 zat eens de Lidl, 780 m² groot. Niet over twijfelen: weg ermee! Prima plek voor woningbouw. Steken we de Noorderinslag over voor een stop op nummer 92, bij de Dissel. Was dit niet ooit een schooltje? Dat weet u vast, meneer Polak. Het pand uit 1850 is nu een vrijstaande woning, te koop voor zo'n zeven ton. Ik zeg: monumentje, dus lekker laten staan. Evenals Hofstede de Grote Heemel, trouwens. Deze hoeve op Hamersveldseweg 124 is rond 1900 gebouwd en herbergde eens een restaurant. Mijn klasgenootje Lena woonde er ook. Het interieur is nog steeds van die tijd, dus de nieuwe eigenaar mag zich voor 965.000 euro uitleven – mijn handen jeuken. Op 131 woont Martijn Krabbé, als ik me niet vergis. Of was het gewoon een hippe opnamelocatie voor zijn Voice of Holland? Maakt niet uit, want de hypermoderne villa komt absoluut niet in aanmerking voor de monumentenstatus of sloop, dus hierover gaan we niet discussiëren. Te hopen valt dat zich een rijkaard met smaak meldt, want het complete landgoed (40.000 m²) staat al een tijdje in de etalage voor een kleine vijf miljoen euro. Ehh.. Martijn?

Terug naar het oude gemeentehuis. Wat mij betreft eren we de historische slagader van ons dorp met karakteristieke juwelen en boerenerfgoed. Deze historische kruising verdient wat dat betreft eerherstel en dat kan prima zonder dit pand. Sorry. Het typerende metselwerk ten spijt, slopen dit pand! Maar wees voorzichtig met de oude plaquette boven de deur. Die mag van mij een nieuw plekje krijgen in het Huis van Leusden.


[Marco Bosmans

[bosmans@xmsnet.nl