Bijna lege straten en de mensen houden afstand.
Bijna lege straten en de mensen houden afstand. Arnoud J Spaaij

Corona legt sociale leven plat

'Gezamenlijk de kinderen op- vangen'

ACHTERVELD Met afkondiging van de horecasluiting en de sluiting van scholen is het openbare sociale leven vrijwel tot stilstand gekomen in Achterveld. Toch zijn er nu al tekenen dat veel mensen op allerlei manier proberen op een andere manier de draad weer op te pakken.

Arnoud J Spaaij

De maatregelen van de overheid die voorafgaand aan het weekeinde werden afgekondigd zorgden ervoor dat vrijwel alle evenementen in Achterveld al werden afgelast. Een groot aantal verenigingen en organisaties nam in het weekeinde maatregelen voor hun verenigingsactiviteiten.

Organisatie PR8veld heeft de activiteiten eind april rondom koningsdag afgelast. De eerder uitgestelde carnavalsoptocht die aankomend weekeinde gehouden zou worden is definitief afgelast. Muziekvereniging DWS heeft besloten de Reunion dinnershow, ter gelegenheid van het vijfentachtigjarig bestaan op 18 april niet door te laten gaan. Eigenlijk zijn er geen activiteiten meer, in elk geval niet tot 6 april.

De sluiting van de horeca is maandag merkbaar in Achterveld. Een aantal uitbaters bekijken de mogelijkheden om klanten te bedienen met afhalen of bezorgen van eten.

SCHOLEN De beide basisscholen zijn gesloten. Wel worden kinderen opgevangen van ouders met vitale beroepen. Lori Murphy, directeur van OBS 't Startblok is samen met de directeur van de Sint Jozefschool, Jos Koot, in overleg. De scholen willen gezamenlijk optrekken bij de opvang van kinderen. ,,Het gaat om enkele kinderen", legt Murphy uit, ,,zo'n zes tot acht in de loop van de week verwachten we." Daarnaast wordt hard gewerkt aan een lesprogramma dat via digitale weg kan worden opgezet. Leerkrachten maken taken waar leerlingen enkele uren per dag mee bezig zullen zijn. Murphy: ,,De lessen moeten voor zowel de kinderen die wel op school komen als voor thuisblijvers ongeveer gelijk zijn. We hebben ook speciaal aandacht voor de sociale gevolgen. Kinderen ontmoeten elkaar nu niet meer tijdens de lessen. Daar willen we ook invulling aan geven." De scholen werken ook samen via bestaande organisaties binnen Leusden. Murphy: ,,Met de gemeente, Voila en nog veel andere betrokkenen hebben we maandag overlegd. Wat opvalt is dat iedereen enorm samenwerkt en zich inzet. Zonder extra kosten of helemaal gratis."

ANDER SOCIAAL LEVEN Daarmee lijkt een andere vorm van sociaal leven opgang te komen. Dat is ook merkbaar op straat. Hoewel het rustig is zijn de straten niet volledig leeg. Veel mensen zijn onderweg voor boodschappen. Dat doen ze voor een belangrijk deel voor ouderen die uit veiligheid thuis blijven. Daarnaast zijn er een aantal initiatieven via DAVA, het kerkblaadje 't Trefpunt en ook via de Leusder Krant, waar mensen elkaar vinden om elkaar te helpen.

De Buurtbus Barneveld-Nijkerk rijdt met ingang van dinsdag niet meer. Gezondheidscentrum De Heelkom is open voor alle noodzakelijke diensten, maar gezamenlijk activiteiten zijn stil gelegd. Op www.Achterveld.Net wordt een overzicht van afgelastingen bijgehouden.