De Amersfoortse corona-patiënt leeft al dagen op zolder.
De Amersfoortse corona-patiënt leeft al dagen op zolder. Aangeleverde foto

'Het is absoluut geen gewoon griepje'

'Petje af voor mensen die in de zorg werken'

AMERSFOORT ,,In eerste instantie lijkt het een gewoon griepje, maar mensen... dat is het echt niet", dat schrijft de Amersfoortse Paola van Langerak vanuit haar bed. Er is dan wel geen officiële test bij haar uitgevoerd, maar de 50-jarige is wel als coronapatiënt bestempeld.

Jeroen van der Veer

Voor de inwoonster van de wijk Kruiskamp zijn het momenteel eenzame momenten. Ze ligt op zolder, afgezonderd van de buitenwereld. Fysiek contact met haar man en dochter heeft ze niet en het is nu een kwestie van uitzieken. Doordat praten lastig gaat, vertelt ze via de computer over haar situatie. ,,Gezien mijn leeftijd, klachten en waar ik allemaal geweest ben de afgelopen tijd was de uitkomst 100 procent corona. Testen doen ze alleen bij ouderen en mensen met een hoog risicoprofiel."

Waar mevrouw Van Langerak het coronavirus heeft opgelopen, is niet bekend. Wel was ze in Portugal in de periode tussen 29 februari tot en met 8 maart. In Nederland, enkele dagen later, begon de Amersfoortse zich niet lekker te voelen. ,,Ik hoestte veel en mijn neus begon wat te lopen. Daarnaast deed mijn keel ook pijn. Op dat moment zijn mijn man en ik apart gaan slapen en knuffels en kusjes werden ook niet meer gegeven. Ook niet met mijn dochter."

GEEN TEST Toen de klachten erger werden, besloot ze de huisarts te bellen. Een vragenlijst werd beantwoord en doorgestuurd naar de GGD. Vrijwel direct daarna werd de ze gebeld met de boodschap dat zij besmet was met het virus. ,,Ik ben blij dat we al meteen - voor het geval dat - voorzorgsmaatregelen genomen hadden. Zowel man als dochter hebben nog geen klachten."

Dat er bij haar geen officiële test is uitgevoerd, vindt ze begrijpelijk: ,,Het was ook mijn eerste gedachte dat ik een test wilde hebben, maar ik weet ook dat daar maar een x-aantal van zijn. Ik begrijp dat ze die gebruiken voor andere groepen mensen. En eerlijk is eerlijk: mijn klachten worden er niet anders van. Nee, ik ben zeker niet bang. Ik blijf luisteren naar mijn lichaam. Mocht het erger worden, dan neem ik weer contact op met mijn huisarts."

ZOLDERKAMER Zelf leeft ze nu al dagen op zolder. Het grootste gedeelte van de dag brengt Van Langerak door in bed. ,,Gelukkig heb ik hulp genoeg om mij heen, maar dat heeft helaas niet iedereen. Ik zie gelukkig op social media steeds meer hulptroepen ontstaan, dat vind ik super. Ik kan dan ook alleen maar adviseren: ,,help elkaar."

COMPLIMENT Als laatste wil Van Langerak vanuit haar bed benadrukken dat ze grote bewondering heeft voor mensen die in tijden van de crisis hun beste kant laten zien. ,,Petje af voor de mensen in de zorg, de mensen die zorgen dat er genoeg voorraad in de winkels ligt en de mensen die klaarstaan voor iedereen die zelf de boodschappen niet kunnen doen of verlegen zitten om een praatje. Echt mensen; neem het virus alsjeblieft serieus. Dit is geen gewoon griepje."

Nederlanders applaudisseren voor zorgmedewerkers

LEUSDEN De actie #applausvoordezorg deed de afgelopen week snel de ronde op de Nederlandse sociale media.

Het idee erachter was om massaal in de tuin, vanuit het raam of vanaf het balkon te applaudisseren voor mensen die in de zorg werken en het extra druk hebben door het nieuwe coronavirus. Eerder werden zulke acties al gehouden in Italië, Spanje en Bulgarije.

Veel inwoners deden gisterenavond mee aan de actie.

Het evenement werd aangemaakt op Facebook. Daar lieten ongeveer 10.000 mensen weten geïnteresseerd te zijn in de actie. Ook op andere sociale media werd het bericht veel gedeeld. De opzet was dat er drie minuten lang werd geklapt en dat er zoveel mogelijk beeld via sociale media werd verspreid.