Reguliere zorg en ook hulp bij coronaklachten gaan in eerste instantie via de huisartsenpraktijken.
Reguliere zorg en ook hulp bij coronaklachten gaan in eerste instantie via de huisartsenpraktijken. Arnoud J Spaaij

'Help met mondmaskers'

7 april 2020 om 16:14

Oproep van huisartsen

PREMIUM De afgelopen week meldden zich ook in Leusden en Achterveld meer mensen bij de huisartsen met klachten die op corona kunnen duiden. De huisartsen kunnen de stroom nu nog wel aan, maar het gebrek aan PBM - persoonlijke beschermingsmiddelen - is groot.

Arnoud J Spaaij

De huisartsen hebben zich in de coronacrisis zo georganiseerd dat ze zo efficiënt mogelijk zorg kunnen bieden en ook met de beschikbare beschermingsmiddelen zo zuinig als mogelijk omgaan. Huisarts Kees-Jan Sluijters van Huisartsenpraktijk Leusden meldt dat de zorgen over voldoende PBM toenemen. En dit ondanks berichten dat er regelmatig mondkapjes in Nederland beschikbaar komen. ,,Ja, ik zou graag weten waar dan wel", zegt Sluijters die op geen enkele manier mondmaskers bij zijn bekende leveranciers kan vinden. ,,Er zijn veel te weinig van die mondmaskers. FFP2 en hoger, we proberen nu al af te schalen naar maskers met mindere bescherming, chirurgische maskers. Ik zoek me een ongeluk. Vergeefs."

Naast mondkapjes is er in Leusden ook behoefte aan brillen. Maar vuurwerkbrillen werken ook goed. Creatief denken kan dus leiden tot oplossingen. Verder is er behoefte aan beschermende overalls. Zeg maar de witte pakken. Sluijters: ,,Ja witte pakken, maar we hebben ook gele en blauwe tegenwoordig. Net wat voorhanden is. Maar die zijn ook moeilijk leverbaar." Er zijn specificaties waaraan de middelen moeten voldoen maar er zijn alternatieve en slimme oplossingen, maakt Sluijters duidelijk. ,,Ook de minder beschermende chirurgische mondmaskers kunnen. Dan zetten we de patiënt én de huisarts zo'n masker op."

De huisartsen doen een oproep aan iedereen. Heeft iemand PBM beschikbaar? Dan kan dat bij de eigen huisarts worden afgeleverd.

w [Lees de uitgebreide versie van dit verhaal op www.leusderkrant.nl.

Hoe de maskers er uitzien is dus niet belangrijk. Een iets lagere beschermingscategorie mag ook. Ook die van de bouwmarkt. ,,Ja, sterker nog die FFP2- en FFP3-maskers worden ook gewoon als stofmaskers verkocht bij de bouwmarkt, althans die werden verkocht, want daar zijn ze ook niet meer", zegt Sluijters nadrukkelijk. ,,Maar stel je voor dat je bijvoorbeeld tandarts bent of schoonheidsspecialist, mondhygiëniste, er schieten me zo maar een paar beroepen te binnen. Die hebben vaak meer de chirurgische maskers, vaak in kleur, rose en met bloemetjes erop, ook die zijn welkom."

Huisvlijt om zelf wat te maken is niet direct een optie. ,,Nee, tenzij je exact weet wat je moet doen en ook de juiste stof hebt. Maar er is ook een te kort aan de stof om die maskers te maken."

De huisartsen doen een oproep aan iedereen om bij te dragen wat mogelijk is. Heeft iemand PBM beschikbaar dan kan dat bij de eigen huisarts worden afgeleverd. Bel eerst even met de huisartspraktijk of het uitkomt.

,,Of bellen met de praktijk van David Schaap op de Tolgaarde, want vanaf daar gaan de spullen naar de locatie van het luchtwegspreekuur", geeft Sluijters als extra mogelijkheid.


Voor algemene vragen over het coronavirus is het algemene telefoonnummer 0800-1351 beschikbaar.