COOL: Zonnestroom

LEUSDEN Ook in deze 'coronatijd' blijven zonnepanelen gewoon stroom leveren. De panelen profiteren goed van het zonnige weer en de langere dagen. Hoeveel zonnedaken zijn er al in Leusden?

Gegevens over zonnestroom worden bijgehouden door het CBS. In Leusden wordt veel zonnestroom opgewekt, meer dan gemiddeld in Nederland. De nieuwe zonnedaken, zoals op de woningen boven de Hamershof en het nieuwe zonnedak van Valleizon, zijn in die gegevens nog niet meegerekend.

ZONNEDAKEN IN LEUSDEN 'Leusden heeft ruim 1600 daken met zonnepanelen, een verdubbeling van 2015,' aldus Marian Marseille (Energiegroep COOL). '1 op de 8 woningen in Leusden heeft zonnepanelen, die ook op grote daken van scholen en (agrarische) bedrijven steeds vaker worden geïnstalleerd. Bij elkaar produceren die zonnedaken al elektriciteit voor 2.480 huishoudens. De helft van deze zonnestroom komt van woningen, de andere helft van installaties op grote daken.' Volgens de CBS-cijfers is 7,5 procent van de in Leusden verbruikte elektriciteit al zonnestroom van Leusdense bodem en dit zal zeker gaan stijgen.

DUURZAME INVESTERING Zonnepanelen blijven een goede en duurzame investering, ook met de nieuwe vergoedingsregeling voor zonnestroom die vanaf 2023 stapsgewijs wordt ingevoerd als opvolger van de huidige salderingsregeling. Meer informatie over zonnepanelen op uw woning via de Leusdense energiegidsen / www.ikwilwatt.nl. Bronnen: CBS en RWS Klimaatmonitor en Marian Marseille.