Maak je tuin aantrekkelijk voor vlinders en insecten met kleurrijke bloemen.
Maak je tuin aantrekkelijk voor vlinders en insecten met kleurrijke bloemen. DGB

De tuin in: het is lente!

LEUSDEN Na een periode van koude wind uit het oosten is nu de lente aangebroken. In deze tijd van het jaar barsten allen knoppen open, krijgen bloesembomen weer kleur en breekt overal een veelbelovende groene zweem door de takken. Het is lente, tijd voor buiten in de tuin.

HEEMPLANTEN Een heemplant is een wilde plant die van nature het best gedijt waar hij 'altijd al' heeft gefloreerd. In de praktijk zijn niet-wilde de planten ontstaan door de bewerking van kwekers die de originele soort kruisen met andere soorten. Cultiveren. Kwekers zijn altijd op zoek naar nog mooiere kleuren of een lekkerder geur.

GECULTIVEERD WILD Door goede plantsoorten te kiezen kan ook met gecultiveerde planten een tuin met een goed ecosysteem, een kringloop, ontstaan. Planten die aantrekkingskracht hebben op vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Het bodemleven is minstens zo belangrijk, wormen, pissebedden, kevers en torren spelen ook een grote rol..

WAARDPLANTEN Een waardplant is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel. Bekende waardplanten zijn de grote brandnetel en de distel.

VLINDERRIJK Er zijn genoeg andere waardplanten dan brandnetels waarop vlinders zich thuis voelen: de vuilboom, de vlinderstruik en de grote kattenstaart, maar ook sedum, rode zonnehoed en floxen. Waardplanten en witte, roze, paarse en blauwe bloemen leveren een vlindervriendelijke tuin op.