Paul den Hartog: ,,Wij moeten in Leusden beter voor ons zelf opkomen.
Paul den Hartog: ,,Wij moeten in Leusden beter voor ons zelf opkomen." Prive

VVD: 'Leusden let op je achtertuin!'

Deze week in Raadgever Paul den Hartog, fractievertegenwoordiger VVD, over:

Windmolens

In week 5 is door de VVD een stuk in de 'Raadgever' geschreven over de RES, de Regionale Energie Strategie.

Onlangs is er een eerste plan van de tekentafel gekomen. Ik denk dat de tekenaars geen Leusdenaren zijn, want ze vinden het blijkbaar handig, dat Leusden de zonneweide wordt voor de hele regio. Zij hebben ten noordoosten van Leusden een plek aangewezen, ongeveer zo groot als Leusden, om in te richten als zonneweides met windmolens. Tussen Leusden en Woudenberg nog een keer een plek, bijna groter dan Woudenberg zelf, ook als zonneweide met windmolens.

Hebben de tekenaars gedacht: ,,Niet in onze eigen achtertuin, maar in die van Leusden"? En bij het kruisje tekenen zeker…

De VVD staat 100% achter 't Klimaatakkoord, maar de verdeling van de maatregelen daaromtrent, mogen toch evenredig verdeeld worden? Voor elke gemeente in de regio verhoudingsgewijs 'n goede verdeling van zowel lusten als lasten.

Ook ben ik benieuwd naar de onderbouwing van het plan. Waarom hebben de makers van dit plan zoveel in de directe omgeving van Leusden gepland en niet ergens anders? Er zijn toch méér mogelijke plekken?

De tekening bekijkend, is er behoorlijk zuinig omgesprongen met het plannen van plekken bij Bunschoten/Spakenburg, Soest en Baarn, alsmede Amersfoort. In hun achtertuin staat weinig gepland.

Er staan in Leusden veertien windmolens gepland, ook nog op de Leusderheide… En helemaal drie in Woudenberg, langs de A12. Maar verder helemaal nergens….

Is het wellicht raadzaam dat college en raad van Leusden scherper aan de onderhandelingen hierover deelnemen?

Het proces in dezen in moet beter geregisseerd worden, de lasten moeten meer evenredig verdeeld worden. LEUSDEN LET OP JE ACHTERTUIN!

Er wordt uitgegaan van windmolens en zonnevelden of een combinatie daarvan en dat is eenzijdig. Over kernenergie wordt niet gesproken, de mogelijkheden van waterstof als vervangende energiebron evenmin aan de orde komt. De ontwikkeling van het gebruik van waterstof gaat steeds sneller; ter illustratie: er rijden al bussen, vrachtwagens en één trein op waterstof en is er een gemeente in Nederland, waar taxi's op waterstof rijden.

De tekenaars van het plan zoals gepresenteerd, moeten hun huiswerk maar over doen en ook andere energiebronnen meenemen in hun plannen en niet alleen windmolens en zonnepanelen in hun tekening zetten, maar zeker rekening houden met de technische ontwikkelingen, zoals het gebruik van waterstof en kernenergie niet uitsluiten.

Wij moeten in Leusden beter voor ons zelf opkomen, natuurlijk moeten er maatregelen genomen worden om alternatieven te vinden voor de energiebehoeften om tot resultaten te komen, maar om het grootste deel in Leusden te plannen is niet redelijk.

[Paul den Hartog

[Fractievertegenwoordiger VVD Leusden

[denhartog.vvd@gmail.com

[06-11343340