KNIPOOGJE

Nattigheid

Of de columnist door de crisis was gesneuveld. Ik kreeg de vraag de afgelopen week meerdere malen. Nee, hoor. Jeannine de Klerk mocht vorige week van zich laten lezen, omdat ze bij de schrijfcursus van Latent Talent schitterde in columneren. Ere wie ere toekomt en mogelijk leest, hoort of ziet u Jeannine in de toekomst vaker in Leusden. Ze is een druk yogabaasje, namelijk.

Er vielen trouwens ook berichtjes van ernstiger aard in mijn mailbox. Het coronavirus gaat niet alleen gepaard met gezondheidsleed, ook in economisch opzicht vallen er slachtoffers. De sluiting van de horeca en de dreigende werkloosheid voor zzp'ers veroorzaken angst en vrees in veel huishoudens. De kranten staan vol met verhalen van noodlijdende ondernemers en een contradictie dreigt. Straks zijn uw en mijn krant het lijdend voorwerp. Met een lange ij, inderdaad. De huis-aan-huisbladen kampen met dalende advertentie-inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Logisch en ook onlogisch: genoeg nieuws en lezers, maar te weinig geld. Ik kan me niet voorstellen dat u de zorgen van uitgever BDU en de aanmoediging van burgemeester Bouwmeester vorige week gemist heeft. Mede namens mijn collega's dank voor uw harten onder onze riemen. Het zijn echter ook riemen waarmee we het moeten doen en dus is uw Leusder Krant nu even een Leusder Krantje.

Als u maar weet dat het aan de inzet en het enthousiasme van de makers niet heeft gelegen. Nee, we kunnen slechts hard werken, vragen om uw (financiële) steun en vertrouwen op betere tijden – in alle opzichten.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in deze sobere dagen. Zo wordt oud papier nog maar eens in de vier weken opgehaald, beste dorpsgenoten. Een noodmaatregel van inzamelaar Remondis die deugd doet, want zo kunt u nog langer genieten van uw fijne krant. Dat geldt helaas niet voor de familie Bosmans, want bij ons thuis hebben de kranten tijdelijk een korte levensduur. Niet omdat wij slachtoffer zijn geworden van de toiletpapierhamsteraars, maar vanwege pup Jochie. Die weet zich na tien weken namelijk nog steeds niet te gedragen. Ja, waarom zou je je plas ophouden tot de wandeling als er zo'n heerlijke krant bij de deur ligt? Grrrr. We hebben wat dat betreft een beetje pech met het merk dat we hebben gekocht, want boomer Jochie is op dit moment breder dan hoog. Het is dus niet echt goed te zien of hij door zijn achterpootjes hurkt en van zich afzeikt, pardon. Vooral wanneer pagina 3 open ligt. Misschien is het omdat baasje daar net zo'n zeikerd is...

Hoe dan ook, er komen betere tijden. Tijden van 'goed gedaan, Jochie', maar ook in het coronamaals. In de tussentijd: lees uw krant, steun uw krant en schrijf uw krant. Dan bent u ook niet zo alleen!

Mijn mailbox staat open en wellicht leest u zichzelf volgende week terug in Knipoogje 100.

[Marco Bosmans

bosmans@xmsnet.nl