KNIPOOGJE

9 mei 2020 om 00:18


Lentelasten


Terwijl de hele wereld zich op dit moment ontworstelt aan SARS-CoV-2, begint die kolomschrijver van de Leusder Krant over huis-tuin-en-keuken-plaagbeestjes. Een schuldbewuste openingszin leek mij deze week wel zo handig, ook om critici voor te zijn.

Beste lezer, natuurlijk neem ik het coronavirus serieus en de voorzorgsmaatregelen in acht, maar ik was even vergeten dat onze intelligente lockdown in het dierenrijk niet serieus wordt genomen. Onaangenaam verrast was ik zelfs toen er ineens prikmuggen, horrorspinnen en glibberslakken binnen mijn anderhalvemeter-territorium opdoken. O ja, het is lente, daar zijn ze weer. Op de een of andere manier verlang ik altijd naar de lente van dat zonnetje, de bloemen en het getsjirp. Die lente kan mij immers niet lang genoeg duren. Maar het seizoen van grote lusten kent ook lasten en die had ik even niet op de radar.
En dus trok ik zoals ieder jaar rond deze tijd weer ten strijde met ons wapentuig. De hordeur kwam weer van zolder, de korrels uit de schuur en de spuitbus stond nog naast het nachtkastje. Schat, waar is de vliegenmepper? Oei, zul je zien dat ik nu per mail bestookt wordt met natuur- en milieugeklaag. Sorry, u heeft gelijk, maar die citroenplant werkt gewoon niet!

Goed en slecht nieuws heb ik over de mot. Drie jaar geleden dacht ik namelijk nog dat Charlotte en Bas altijd met z’n tweetjes alleen in ouwe jassen woonden, maar vorig jaar zomer vergrepen ze zich massaal aan de Bosmans-buxussen. Die strijd hebben we verloren.
En dan is er nog dat andere rupsje Nooitgenoeg, waartegen op dit moment al menig boom in Leusden in folie werd gewikkeld. Zo zou de processierups niet naar boven kunnen klimmen om te eten. Een giller, volgens biologen. Sterker nog, folie zou de bestrijders van de eikenprocessierups alleen maar hinderen. Die moeten dus eerst dat plastic verwijderen en vervolgens de rupsen.

De gemeente is er nog niet over uit. Het omzagen van eiken is te drastisch, het leegzuigen van nesten moeilijk, gif is schadelijk en het spuiten van nematoden zou slechts gedeeltelijk werken. Het middel Xentari is weer wel een optie voor Leusden. Deze bacterie wordt over eikenbladeren gespoten en schijnt redelijk geaccepteerd te worden door het milieugilde. Toch zouden ‘naturisten’ het liefst de natuur zijn werk laten doen. Koolmezen, kevers, sprinkhanen en spinnen eten de rupsen graag. Een mooie gedachte, maar daar krijg ik nou weer de kriebels van.

Daarom, geachte specialisten in witte jassen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: heeft u voor mij misschien een intelligente lokdoos voor hinderlijke kriebelbeestjes? Want ik mot ze niet, die muggen, teken, spinnen, slakken en rupsen binnen anderhalve meter. En doe er voor die flauwe columnist maar meteen een heel groot mondkapje bij.

[Marco Bosmans
[bosmans@xmsnet.nl