,,Leusden is volgens mij op de goede weg
,,Leusden is volgens mij op de goede weg", aldus Hennie Caarels van de VVD. prive

'Maatjesproject Dementie een mooi voorbeeld'


Deze week in Raadgever, Hennie Caarels van de VVD, over:

Nabijheid


Iedereen heeft behoefte aan voedsel, drinken, veiligheid en zekerheid van werk en inkomen. Wij hebben ook behoefte aan vriendschap, liefde en sociale contacten. Wij ervaren ook de behoefte aan psychologische nabijheid nu wij fysiek niet nabij kunnen zijn.


Mevrouw Rachel Cohen de Lara vertelt in deze krant dat zij elke dag het gevoel heeft dat haar ouders nog bij haar zijn. Zij laat leerlingen ontdekken wat nabijheid kan betekenen voor henzelf en voor de omgeving. En er voor de ander zijn op een manier die bij je past.


Voetbal ligt stil, dus voor mij geen training. Lekker belangrijk Hennie! Ik kan nu ook niet met mijn 90-jarige vader naar FC Twente. Dát is pas belangrijk. Wij ervaren namelijk ook in zo’n vol stadion onze nabijheid en verbondenheid. Het doet er niet toe dat FC Twente niet de sterren van de hemel speelt. Het is de nabijheid die ertoe doet.
PRAKTIJKVOORBEELD Leusden heeft veel vrijwilligers. Zij leven zich in, luisteren, begrijpen en handelen. Voor mij is het Maatjesproject Dementie een mooi voorbeeld. Vrijwilligers zetten zich in voor kwetsbare inwoners die lijden aan licht en vergevorderde dementie. Deze lieve mensen hunkeren naar 'nabijheid' van hen die er voor ze willen zijn. De vrijwilligers kunnen in deze bizarre tijd niet fysiek nabij zijn bij hun maatje, maar verzinnen volop mogelijkheden om wel sociaal-emotioneel 'nabij' te zijn. Elk contactmoment zorgt dan voor blijdschap.


Leusden wil een dementievriendelijke gemeente zijn. Dat betekent naar mijn mening dat het college en Lariks een initiatief als het Maatjesproject Dementie met kracht moeten blijven ondersteunen.

Het kan niet zijn dat dementerenden het gevoel van nabijheid, gegeven door deze vrijwilligers, wordt onthouden.
NOABERSCHAP Vrijwilligers van Maatjesprojecten, SMBL, DAVA, Vereniging Humanitas, sportverenigingen, kerkgenootschappen en van andere initiatieven vormen mét de professionele ondersteuning van Lariks een groot sociaal kapitaal. Er is veel gemeenschapszin en solidariteit. Er is geen verlegenheid om te handelen. Wij moeten vanuit noaberschap evenwel ook blijven omzien naar inwoners met verlegenheid om te vragen.

GEMEENTERAAD Welke rol kan de gemeenteraad hierin spelen? Wij gaan niet over vrijwilligers. Wij monitoren binnenkort wel weer de inspanningen, de kosten en de resultaten van het nieuwe beleidskader Sociaal Domein. De raad toetst hoe het staat met de ambitiedementievriendelijke gemeente, met de evaluatie van de zogenoemde sluitende aanpak van mensen met verward gedrag en met de andere hulp ten behoeve van hen die aandacht en zorg behoeven. Leusden is volgens mij op de goede weg. Nabijheid en noaberschap zullen ook na corona in Leusden dan de normaalste zaak van de wereld zijn.


[Hennie Caarels

[Caarels.vvd@gmail.com